Uhapšen bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine

Uhapšen bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine

Momčilo Milović

Nekadašnji direktor Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Momčilo Milović uhapšen je sa još tri osobe zbog sumnje da su oštetili ovu instituciju za oko 24 miliona dinara.

Piše: Bojana Pavlović

Policija je po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu uhapsila Milovića, Lidiju Laketić, direktorku Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Budislav Babić“ iz Bele Crkve, Borislava Beranovića, vlasnika zanatske radnje „Rad“ iz Apatina i Vladimira Milićeva, odgovorno lice firme „Kengur“. Terete se da su zloupotrebili službeni položaj i počinili prevaru.

Oni su, navodno, vršili malverzacije prilikom izgradnje objekta za potrebe Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Budislav Babić“ od novembra 2008. do novembra 2009. godine.

Kako navodi MUP Srbije, osumnjičeni su nezakonito izabrali firmu „Kengur“ da obavlja nadzor nad građevinskim radovima koje je izvodila firma „Rad“. Istraga je utvrdila da izvođači posao nisu obavljali u onom obimu u kom su prikazivali – neobavljene poslove upisivali su u dokumenta koja su potom overavali firma „Kengur“ kao nadzorno telo, predstavnik bolnice i predstavnik Fonda za kapitalna ulaganja.

Izvođač radova, firma „Rad“, tako je od Fonda, naplatila više od 16,5 miliona dinara.

Iako radovi nisu obavljeni, predstavnici Fonda i bolnice nisu aktivirali bankarsku garanciju od 7,5 miliona dinara koja služi kao obezbeđenje da će angažovana firma ispuniti ugovorom predviđene poslove. Umesto toga, finansijsku garanciju zamenili su menicama firme „Rad“ koje su nenaplative usled blokade računa.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je firma „Kengur“ prestala da obavlja delatnost krajem 2013.„Rad“ je još uvek aktivan.

Momčilo Milović član je Demokratske stranke (DS). Bio je i konzul Srbije u Trstu.

DS: Premijer prevazišao ovlašćenja

Demokratska stranka reagovala je danas saopštenjem u kome tvrdi da je premijer Srbije izvršio pritisak da se hapšenje desi.

„Samo nekoliko dana pošto je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izašao iz svojih ovlašćenja i rekao da ’veruje’ u skora hapšenja u AP Vojvodini, uz prikrivene pritiske na pravosudne organe da ćemo uskoro dobiti i osuđujuće presude, bivši direktor Fonda za kapitalna ulaganja Momčilo Milović je priveden“, navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Comments are closed.