Uhapšen Beograđanin u međunarodnoj akciji protiv sajber kriminala

Uhapšen Beograđanin u međunarodnoj akciji protiv sajber kriminala

Foto: pixabay

Jedna osoba uhapšena je u Srbiji u međunarodnoj akciji „Shadow Web“ zbog sumnje da je učestvovala u krađi i prodaji ličnih podataka na internetu, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Piše: Milica Vojinović

Sumnja se da je uhapšeni Beograđanin bio član kriminalnog foruma na internetu „Infraud“, pod korisničkim imenom „Goldjungle“. On se sumnjiči da je od 2010. do 2017. godine reklamirao i prodavao sredstva za pravljenje lažnih platnih kartica. Na te kartice se unose podaci koji su prethodno ukradeni sa pravih platnih kartica .

Na ovaj način osumnjičeni je preko svog računa na servisu za digitalne valute „Liberty Reserve“ pribavio oko 50.000 američkih dolara, navodi se u saopštenju MUP-a.

U međunarodnoj akciji uhapšeno je 36 osoba koje su rukovodile organizacijom „Infraud“, jednim od najvećih kriminalnih foruma sa gotovo 11.000 članova. Kako se navodi u saopštenju policije osumnjičeni koji su bili uključeni u ovaj kriminalni forum su iz Ukrajine, Pakistana, Francuske, Velike Britanije, Srbije i Rusije.

Kriminalni forum se bavio nabavljanjem i prodajom ukradenih podataka koji su uglavnom prodavani na „dark web“-u, delu interneta kome ne može da se pristupi preko uobičajenih pretraživača i koji se najčešće koristi za ilegalne stvari. Među ukradenim podacima su lični podaci građana, bankarski i finansijski podaci građana, banaka i kompanija, maliciozni softveri, kao i ukradeni identiteti, navodi MUP.

Forum „Infraud“ je imao slogan „In Fraud We Trust“ (S verom u prevaru), asocirajući na slogan „In God We Trust“ (S verom u Boga) koji se nalazi na novčanicama američkog dolara, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država pretpostavlja da je ovaj kriminalni forum odgovoran za gubitke veće od 530 miliona dolara.

Pročitajte:  Srbi u svetskoj mreži sajber kriminala

Comments are closed.