Udruženje tužilaca: Institucije treba da reaguju na Vučićeve neprimerene izjave

Udruženje tužilaca: Institucije treba da reaguju na Vučićeve neprimerene izjave

Lidija Komlen Nikolić (foto: MC)

Republičko javno tužilaštvo i Visoki savet sudstva trebalo bi da reaguju na izjave predsednika države Aleksandra Vučića koji je juče kritikovao tužilaštvo i sud jer su obustavili istragu i povukli poternicu protiv Filipa Koraća, kaže za KRIK Lidija Komlen Nikolić ispred Udruženja tužilaca Srbije.

Piše: Milica Vojinović

Neprimerene izjave predstavnika vlasti na račun tužilaštva i suda ponavljaju se jer ne reaguju najviši pravosudni zvaničnici čiji je posao i dužnost da zaštite ugled i integritet ovih institucija, smatra Komlen Nikolić.

„Njihovo ćutanje je u direktnoj uzročno posledičnoj vezi sa porastom neprimerenih izjava, a posledica je urušen integritet i poverenje građana u tužilaštvo i pravosuđe u celini.“

Kako navodi, institucije poput Republičkog javnog tužilaštva i Visokog saveta sudstva dužne su da reaguju na ovakve izjave predsednika države.

Republičko javno tužilaštvo, međutim, i ovaj put je ostalo nemo. Iz ove institucije nisu želeli da sa novinarima KRIK-a razgovaraju telefonom, već su ih uputili da pitanja pošalju mejlom, na koja nisu odgovorili do objavljivanja teksta.

Odgovor nismo dobili ni od Državnog veća tužilaca, institucije zadužene za obezbeđivanje samostalnosti tužilaca. Da se oglasi nije želelo ni Više tužilaštvo koje je vodilo postupak protiv Koraća.

Podsetimo, predsednik Vučić juče je kazao da je zabrinut zbog odluke tužilaštva da obustavi postupak protiv Koraća tvrdeći da je on „glavni snabdevač drogom“ i jedan od najopasnijih ljudi u našoj zemlji.

„Ni za šta nije kriv? Super. Kad ga imate i za umešanost u ubistva, a onda će neko u tužilaštvu da vam kaže, i sad znam da ću da budem zbog ovoga kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da vam kaže ’Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene, ne možemo da damo status svedoka saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio“, rekao je Vučić.

Protiv Filipa Koraća, inače bliskog saradnika kriminalca Luke Bojovića, tužilaštvo je vodilo postupak zbog sumnji da je podstrekavao na ubistvo Blaža Đurovića, koji je likvidiran u martu 2018. godine.

Informaciju da je za Koraćem raspisana poternica ministar policije Nebojša Stefanović predstavio je kao jedno od najvećih dostignuća policijske akcije početkom prošle godine.

Korać do sada nije osuđivan u Srbiji, pokazuju podaci koje je prikupio KRIK, ali ga bezbednosne službe, osim sa Bojovićem, dovode u vezu i sa škaljarskim klanom i barsko-budvanskom grupom. Više o Filipu Koraću pročitajte u posebnom tekstu.

Vučićeve izjave povodom postupka koji je vođen protiv Koraća nisu prve kritike koje je izneo na račun pravosudnih organa.

Predsednik je na sličan način komentarisao i presudu kojom je biznismen Miroslav Mišković 2017. oslobođen optužbi za zloupotrebu i izvlačenje novca iz putarskih preduzeća rekavši tada ukratko: „Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoren.“

Više o izjavi predsednika Vučića pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Novosadjanka kaže:

    Da se ja pitam,ja bih uvela Zakon o poreklu imovine pa bih ispitala imovisnku kartu tužilaca,da se vidi kako su zaradili po 20 nekretnina,tako što su tajkune,kriminalcle koji imaju kintu puštali.Bar ja sam upoznata sa tim dok sam radila u Naftagasu….I Putin je objavio rat kriminalcima,tako što je prvo pohapsio sudije…