Udruženje sudija i tužilaca: Izjave Šarićevih advokata crtaju metu tužiocu

Udruženje sudija i tužilaca: Izjave Šarićevih advokata crtaju metu tužiocu

(foto: krik.rs)

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je izjave branilaca Darka Šarića, u kojima se, kako navode, upućuje poruka da zamenik javnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić nezakonito postupa. „Ovakve izjave branilaca su neodmerene i crtaju metu tužiocu u jednom od najsloženijih postupaka srpskog pravosuđa“, navode sudije i tužioci.

Piše: Bojana Pavlović

Udruženje se oglasilo povodom jučerašnjih izjava na suđenju Darku Šariću za pranje novca. Šarićev branilac Dejan Lazarević tražio je da tužilac Saša Ivanić bude izuzet iz postupka zbog navodne pristrasnosti. On je naveo da je saznao da je Ivanić pokrenuo još jedan postupak protiv Šarića i to da bi zaštitio svedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Udruženje u saopštenju navodi da su ovakve izjave u pogledu nezakonitog postupanja Ivanića neodmerene i da „crtaju metu tužiocu u jednom od najsloženijih postupaka srpskog pravosuđa. Optužbe na račun tužioca ocenili su kao napad na njegov integritet i zatražili reakciju Državnog veća tužilaca.

„UST sa žaljenjem konstatuje da su ovakve poruke već viđene u završnim fazama mnogih postupaka, ali smatra da se sa takvom praksom mora prestati i da ona ugrožava bezbednost postupajućih nosilaca tužilačke funkcije, što mora da bude razlog za hitnu i ozbiljnu reakciju Državnog veća tužilaca“, ocenjuju sudije i tužioci.

Oni su pozvali i Advokatsku komoru Beograda da spreči odstupanja od profesionalnih pravila i etike i dodali da u više navrata reagovali i nastojali da zaštite kolege advokate kada su bili meta napada. 

Ovo nije prvi put da je Ivanić meta napada u postupcima koje vodi protiv Šarićeve grupe za šverc droge i pranje novca. Advokati su i ranije podnosili zahteve za njegovo izuzeće navodeći da je pristrastan, kao i da je naveo ključnog svedoka saradnika Nebojšu Joksovića da svedoči protiv Šarića. Nagovešavali su i da je nezakonito izvojevao da Joksoviću bude dodeljena Šarićeva imovina.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću

1 Comment

  1. Branivoje kaže:

    Udruzenje je potpuno u pravu

    Pojedini advokati odstupaju od Etike ponasanja.