Udruženje novinara Slovenije osuđuje napad na KRIK

Udruženje novinara Slovenije osuđuje napad na KRIK

Udruženje novinara Slovenije pružilo je podršku Mreži za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK i njenom glavnom i odgovornom uredniku Stevanom Dojčinovićem, koji se našao na meti napada provladinog tabloida „Informer“.

Izvor: Udruženje novinara Slovenije

Stevan Dojčinović, urednik portala KRIK, poslednjih dana je meta napada prorežimskog tabloida koji ima za cilj diskreditaciju njegovog rada i ličnosti. Pisanje tabloida obiluje lažima i krivi Dojčinovića za napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića. Širenje laži počelo je nakon što su Dojčinović i njegov tim počeli da istražuju imovinu Vučića i njegove porodice i to pre nego što je priča objavljena. Da je u pitanju orkestrirana represija naročito ukazuje činjenica da nadležne institucije ne reaguju na napade na slobodu štampe.

Slovenačko Udruženje novinara deli zabrinutost sa kolegama iz Srbije i iz regiona jer srpski prorežimski mediji povećanim intenzitetom napadaju sve koji na bilo koji način kritikuju vlast. Najčešće mete napada su novinari – u ovom trenutku Stevan Dojčinović i kolege koje su mu pružile podršku.

Provladini mediji u Srbiji su produžena ruka izvršne vlasti, krše osnovna etička pravila i svakodnevno pozivaju na linč „neprikladne“ javne ličnosti, što ostavlja katastrofalne posledice na društvo. Ovim se takođe ugrožava bezbednost pojedinaca i promoviše mržnja i nasilje kao jedini način komunikacije.

Kolege iz regiona ukazuju na ulogu bezbednosnih službi na medijskoj sceni Srbije. Njihova snaga je partijski instrumentalizovana i izuzetno opasna.


Pročitajte koje sve organizacije su osudile napad provladinog tabloida na KRIK.

Comments are closed.