Udruženje novinara iz Poljske: Presuda protiv KRIK-a u suprotnosti je sa slobodom izražavanja

Udruženje novinara iz Poljske: Presuda protiv KRIK-a u suprotnosti je sa slobodom izražavanja

(foto: Towarzystwo Dziennikarskie, kolaž)

Udruženje novinara iz Poljske uputilo je novinarima KRIK-a pismo podrške zbog nedavne presude kojom su osuđeni jer su izveštavali o SLAPP tužbama sa kojima se suočavaju. Oni su istakli da su začuđeni što sudija nije prepoznao da je reč o predmetu koji nikada nije trebalo da bude pokrenut i da je tužba deo kampanje protiv nezavisnih medija. 

Piše: Bojana Pavlović

Novinari iz Poljske istakli su ogorčenost povodom presude kojom je novinarima KRIK-a naloženo da plate odštetu trojici rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svedoka i da sa sajta uklone deo teksta u kom su objavili da su ih policajci tužili. Naveli su i da su začuđeni što sudija Slobodan Keranović nije prepoznao da je reč o predmetu koji nikada nije trebalo da bude pokrenut. 

„Svako dobronameran razumeo bi da je ova tužba deo kampanje koju je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović opisao kao glavno oruđe režima za gašenje nekoliko preostalih nezavisnih medija u zemlji“, ističe udruženje u pismu i dodaje da su saglasni sa stavom mnogih udruženja u Srbiji da je presuda u ovom slučaju u suprotnosti sa slobodom izražavanja novinara. 

Kako navode, SLAPP tužbe jesu nevolja koja je zadesila novinarstvo, ali je ovaj slučaj vrhunac apsurda jer su novinari osuđeni samo zato što su izvestili o broju tužbi i imenovali odgovorne pojedince i institucije. 

Pitanje SLAPP tužbi i borbe protiv njih trenutno razmatraju Evropska unija, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije, navode novinari iz Poljske, i dodaju da se ostvaruje napredak. 

„Bilo bi jednostavnije kada bi sudije odmah odbacile slučajeve SLAPP-a kao evidentan primer gubljenja sudskog vremena i novca, a advokati, u solidarnosti sa slobodnim medijima, odbili da preuzmu takve slučajeve“, pišu u pismu.

Oni su pozvali druge organizacije za slobodu medija u Evropskoj uniji da podrže KRIK u borbi za odbranu slobode izražavanja u Srbiji, a sudije i advokate u Srbiji da ne učestvuju u ovakvim postupcima koji urušavaju slobodu govora i vladavinu prava.  

Podsetimo, sudija Slobodan Keranović, poznat u javnosti po strogim presudama protiv novinara, osudio je KRIK po tužbi trojice čelnika policijske Jedinice za zaštitu svedoka koji su podneli tužbu jer su spomenuti u tekstu u kome su novinari pobrojali ko ih je sve tužio. 

Da bi obrazložio presudu, Keranović je navodio i ono što ne piše u tekstu – da su policajci predstavljeni kao „marionete“ režima i da su na rukovodećim pozicijama jer su u navodnoj vezi sa „režimom“ što KRIK nije napisao.

Na adresu KRIK-a u poslednje dve godine stiglo je 12 tužbi koje novinari smatraju SLAPP tužbama čiji je cilj da ih zastraši i odvati od daljeg pisanja o predstavnicima vlasti. Između ostalih, KRIK su tužili Nikola Petrović, Stanko Subotić, Bogoljub Karić, Bratislav Gašić, Dijana Hrkalović…

Više detalja o Keranovićevoj presudi pročitajte u ovom tekstu.

Više o tome ko je sve tužio KRIK, pročitajte ovde.

Comments are closed.