Ubistvo Vidakovića: kum doveden iz zatvora da svedoči

Ubistvo Vidakovića: kum doveden iz zatvora da svedoči

Strahinja Stojanović, koga je jedan od optuženih označio kao naručioca ubistva njegovog kuma Miloša Vidakovića koje se dogodilo u Budvi jula 2013, doveden je iz zatvora da svedoči na suđenju grupi Slobodana Šaranovića za to ubistvo. On je odbio da svedoči. 

Piše: Bojana Pavlović

Stojanović je do skoro bio u bekstvu, pa zbog toga nikada nije ni ispitivan u ovom postupku. On je danas na suđenje doveden iz zatvora u Sremskoj Mitrovici. U sudnicu je uveden sa lisicama na rukama i nogama, ali je sudija zatražio da se lisice skinu. Kako je rekao, on je pre mesec dana izručen iz Holandije radi odsluženja trogodišnje kazne za iznudu.

Sudija je Stojanovića podsetio da u ovom postupku nije optužen, iako su ga neki optuženi doveli u vezi sa ubistvom Vidakovića. On je pozvan da svedoči i stoga nije u obavezi da odgovara na pitanja koja bi mogla da ga ugroze ili zbog kojih bi mogao da bude krivično gonjen.

Policija nije uručila poziv Mišiću

Još jedan svedok koji nikada nije ispitan u ovom postupku je i Uroš Mišić, navijač Crvene zvezde koji je postao poznat javnosti nakon incidenta na utakmici kada je pokušao da žandarmu upaljenu baklju gurne u usta.
Prema Vojnovićevim rečima, Mišića je prilikom dolaska u Crnu Goru „pokupio“ jedan član grupe. Mišić je po Delibašićevom nalogu sa Vojnovićem po Budvi tražio Vidakovića, nakon čijeg ubistva mu je doneo benzin da opere ruke od tragova baruta, a kasnije odvezao u štek stan.
Policija nikad nije ispitala ove navode – jer Mišiću nije uspela da uruči poziv. Delibašič je na današnjem suđenju rekao da je tužilac namerno izbrisao Mišića sa svih fotografija zato što mu „tako odgovara“.

Stojanović je odsečno rekao da ne zna ništa ni o jednom krivičnom delu i da ne želi da svedoči niti da odgovara na pitanja.

„Ne želim da se uvlačim u ovu farsu, ako treba da snosim sankcije zbog toga, snosiću, ali ne želim da svedočim. Apsolutno mi nije poznato ništa u vezi sa bilo kojim krivičnim delom“, rekao je Stojanović.

On je negirao da je ikad bio u zavadi sa svojim kumom Vidakovićem. Rekao je da većinu optuženih zna iz Centralnog zatvora gde su zajedno služili kazne.

Vidaković je ubijen u kafiću „Sejlor“ u Budvi u julu 2013, a za njegovo ubistvo optužen je Miloš Vojnović. Pošto je uhapšen, Vojnović je priznao ubistvo, ali ispričao detaljno i kako je funkcionisao klan.

Nakon ubistva Nikole Bojovića, brata kriminalca Luke Bojovića, članovi Šaranovićeve grupe strahovali su od odmazde i stoga rešili da ubiju Bojovićeve bliske saradnike. Sa tim ciljem je, objasnio je Vojnović, i stigao u Budvu – da likvidira Luku Đurovića.

U Crnu Goru krenuo je iz Stojanovićevog stana u Zemunu, ispričao je u istazi. Tokom priprema likvidacije, međutim, došlo je do promene plana. Miloš Delibašić, koji je pod Šaranovićevom komandom vodio grupu, rekao je da treba da se ubije Miloš Vidaković.

Vojnović je ispričao da nije znao razloge za ubistvo Vidakovića, ali da je verovao da je žrtva povezana sa klanom Bojovića. Tek kasnije shvatio da je u pitanju navodna zavada između kumova zbog žene, rekao je na sudu.

On je ispričao da je tih dana u Budvu stigao i Stojanović koji je bio Delibašićev prijatelj iz zatvora. Prema Vojnovićevim rečima „možda je bio dogovor čovek za čoveka“ – da Vojnović ubije Vidakovića, a Stojanović Luku Đurovića.

Prema podacima iz istrage, Stojanovićev DNK nađen je na pištolju, panciru i laptopu koji su oduzeti iz stana u kome je boravio Delibašić. Na snimcima i fotografijama vide se Delibašić i Stojanović kako odlaze i dolaze u iznajmljeni stan u Budvi.

Otac ubijenog Vidakovića svedočio je na suđenju da su Stojanović i njegov sin bili u svađi i da se među njima ranije dogodio obračun. Prema njegovim rečima, Stojanović je Vidakoviću pucao u glavu i noge, ali Vidaković nikada nije želeo da kaže ko ga je upucao.

Sporazum o svedočenju

Advokat Miloša Vojnovića saopštio je sudu da je njegov klijent sa tužilaštvom potpisao sporazum o svedočenju. Ovakav sporazum po zakonu može da potpiše okrivljeni koji je priznao delo pod uslovom da je njegov iskaz od velikog značaja za istragu i preteže nad delom koje je počinio. Ukoliko sud prihvati ovaj sporazum, Vojnović će dobiti status „okrivljenog saradnika“.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića.

Pročitajte detalje o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan.

Comments are closed.