Ubistvo Dunjića: Musić osuđen za pomaganje

Ubistvo Dunjića: Musić osuđen za pomaganje

Velibor Dunjić (foto: facebook)

Vuk Musić, kome se sudilo za pomaganje u ubistvu vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića, pravosnažno je osuđen na godinu i četiri meseca zatvora. Musić je na suđenju krajem jula priznao da je naložio da se uklone oprema i snimci sigurnosnih kamera u noći kada je Dunjić ubijen, ali je rekao da nije znao da će oni biti uništeni.

Piše: Milica Vojinović

Musić je, kako je utvrdio sud, u maju 2014, nakon ubistva Dunjića ispred splava „Džimis“ u Beogradu, naredio Marku Gvozdenoviću, koji je te noći radio kao di-džej, da obriše snimak kamera koje su zabeležile događaj.

„Budući da to Gvozdenoviću nije pošlo za rukom istom je naredio ’čupaj to i nosi’ što je Gvozdenović učinio i sa splava odneo risiver – snimač koji je oštetio tako što je njim jako udario 3-4 puta o ivičnjak, nakon čega ga je odneo u svoj stan gde je pronađen od strane policijskih službenika“, piše u presudi Višeg suda u Beogradu.

Ovu presudu sud je doneo u avgustu ove godine i Musića osudio na godinu i četiri meseca. Tužilaštvo se žalilo tražeći veću kaznu, ali je Apelacioni sud odbio žalbu i potvrdio presudu.

Presuda je doneta nakon što je Musić, koji je prvobitno negirao optužbe, krajem jula na suđenju priznao da je naložio da se ukloni oprema sa snimcima sigurnosnih kamera, ali je naglasio da nije znao da će ih Gvozdenović uništiti.

„Ja sad sa ove tačke gledišta mislim da sam tražio da se taj risiver skloni da ne bi bio uništen. To ne mora da bude istina jer nisam siguran zašto sam to uradio“, bio je neodređen Musić navodeći da je te noći bio pripit.

Tužilac Saša Drecun pokušao je na tom ročištu da ukaže na nedoslednosti u Musićevom iskazu, ali je sudija Zoran Đorđević većinu pitanja zabranio. Tužilac se tada protivio i predlogu da se Musić na osnovu ovog priznja osudi.

„On nije priznao krivično delo, barem ne onako kako stoji u optužnici“, istakao je tada Drecun. Više o ovome pročitajte u odvojenom tekstu.

Sudija je, uprkos tužiočevom protivljenju, razdvojio postupak protiv Musića, a potom ga i osudio.

Ostalim optuženima suđenje i dalje traje.

Vladimir Đurović, optužen da je pucao u Dunjića, je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Tužilaštvo je optužilo još osam osoba da su mu pomogli da pobegne, kao i da su uklonili tragove zločina.

Zbog toga se sudi Goranu Kneževiću i Bojanu Starovlahu za koje tužilaštvo tvrdi da su Đuranoviću pomogli da pobegne. Osim osuđenog Musića, za uklanjanje opreme za video-nadzor optužen je i Miloš Milosavljević.

Krivicu su u međuvremenu priznali Aleksandar Đuranović koji se otarasio pištolja i Marko Gvozdenović koji je uništio hard disk sa snimcima sigurnosnih kamera. Jelena Krušedolac i Zoran Vukić, brat bivšeg sekretara MUP-a Vanje Vukića koji je te noći radio kao obezbeđenje, potpisali su priznanje i osuđeni su zbog neprijavljivanja krivičnog dela.

Ubijeni Dunjić imao je iza sebe bogatu kriminalnu prošlost. Protiv njega su se vodili postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.