Ubistva advokata u poslednjih 15 godina bez sudskog epiloga

Ubistva advokata u poslednjih 15 godina bez sudskog epiloga

Foto: pixabay

U prethodnih deceniju i po u Srbiji je bilo 49 napada na advokate, od kojih je rešeno manje od trećine, pokazuju podaci koje je Advokatska komora Srbije dostavila novinarima KRIK-a. Četiri advokata su ubijena, a samo u jednom slučaju postoji osumnjičeni.

Piše: Milica Vojinović

Poznati beogradski advokat Dragoslav Ognjanović ubijen je ispred zgrade u kojoj živi u subotu uveče. Nepoznati napadač pucao je na Ognjanovića iz vatrenog oružja usmrtivši ga i ranivši njegovog dvadesetšestogodišnjeg sina. Advokat je preminuo na licu mesta.

Vest o ovom ubistvu uzburkala je javnost, ali iako retka, ubistva advokata nisu nepoznanica u Srbiji. Ovo je četvrti takav slučaj u poslednjih 15 godina, pokazuju podaci Advokatske komore Srbije (AKS), a nijedan od njih nije dobio sudski epilog.

Prema ovoj statistici u istom periodu bilo je šest pokušaja ubistva advokata i jedno ranjavanje vatrenim oružjem. Među zabeleženim napadima na advokate su i prebijanje, podmetanje eksploziva i bacanje eksplozivnih naprava na kancelarije, napadi kiselinom i nožem, verbalne pretnje, paljenje automobila i druge imovine, obijanje stana i kancelarije.

Do sada je, pokazuju podaci, okončano manje od 30 odsto slučajeva, odnosno rešeno je 14 napada od čega je šest završeno donošenjem rešenja o odbacivanju prijave.

Od četiri ubistva samo u jednom postupku postoji osumnjičeni i protiv njega je podignuta optužnica – reč je o ubistvu advokata Vladimira Zreleca krajem 2015. godine.

Zrelec je upucan ispred svoje kancelarije u blizini Hrama Svetog Save u Beogradu, a preminuo je nekoliko dana kasnije. U javnosti je bio poznat po tome što je godinama zastupao uticajne kriminalce iz Crne Gore, braću Branislava i Slobodana Šaranovića, osnivao i vodio njihove firme.

Ubistvo njegovog kolege, mladog advokatskog pripravnika Nemanje Stojanovića još nije rešeno. Stojanović je ubijen u septembru prošle godine u Jagodini – ubica ga je sačekao ispred ulaza zgrade u kojoj je živeo i u njega ispalio tri hica.

Do danas nije otkriven ni ubica Momira Lazića, advokata iz Sente koji je ubijen na ulazu u svoju kuću 2007. godine.

Statistika je nešto bolja kada je reč o pokušajima ubistva.

Od šest slučajeva, nije rešen je samo jedan iz 2003. godine. Tri su okončana osuđujućom presudom, a jedan oslobađajućom zbog nedostatka dokaza.

Advokatu Slobodanu Milutinoviću iz Loznice 2004. godine postavljena je eksplozivna naprava ispod automobila, ali njegov napadač nije odgovarao jer je slučaj u međuvremenu zastareo.

Pet advokata pretučeno je u poslednjih 15 godina, a samo je jedan od napada rešen, pokazuju podaci Advokatske komore Srbije.

Statistiku napada na advokate predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac ocenio je kao poražavajuću navodeći da je ubistvo advokata Ognjanovića samo poslednji u nizu ovakvih slučajeva.

„Upravo ta činjenica pokazuje da stepen reakcija Advokatske komore Srbije mora biti uzdignut na viši nivo. Ovaj poslednji slučaj je samo povod i praktično slučaj koji je zaista pogodio i beogradsku i srpsku advokaturu“, kazao je Gostiljac za KRIK.

Advokati su zbog ubistva Ognjanovića obustavili rad na nedelju dana zahtevajući od državnih organa da što pre reše slučaj.

Pogledajte „Crnu knjigu“, bazu podataka o kriminalnim obračunima koju su uradili KRIK i RSE

4 Comments

 1. Какав адвокат такав крај.
  Што се са народом не удруже и скину багру?!

 2. Ivan kaže:

  Može mail redakcije, nije ovo za javnost?

 3. POSTOVANI KKRI.RS.

  JA nisam za ubijanje nikoga, vrlo sam miroljubiv covek i volim svaji zivot na zemaljskoj kugli. ALI zasto ubijaju advoikate, nije mi jasno. Oni moraju da brane osumljicene, cak i na granici dozvoljenog, oni zato postoje, oni moraju da brane cak i onoga ko ubije njihovog kolegu ako se otkrije.Zasto organi drzavni nisu otkrili jos nijednog ubicu advokata???

  NO, MEDJUTIM DALI UOPSTE NEKO VIDI STA RADE SUDIJE U SRBIJI, SVAKA CAST IZUZECIMA, ALI ONI POJEDINCI, NEKAZEM GENERALNO, SU POSTALI NAJVECE ZLO U ZEMLJI SRBIJI. SVE TO GOVORIM IZ LICNOG ISKUSTVA. SUDENJI koje nema sta se utvrdjuje vodi se po 8.godina. COVEK JE NESTO PORODA, ODUZETA MU IMOVINA, NAVODNO SU KUPILI ZGRADU NISU JE PLATILI, OSTALI DUZNI VELIKI NOVAC, SUD PRESUDJUEJ DA NEMA ISNOVA DA IM SE SUDI. KAKO??? „KUPILI, POTPISALI UGOVOR U SUDU DA DUGUJU, PRIZNALI DU SUD PRESUDJUJE DA NISU KDUZNI, A SAM POTPISALI DA DUGUJU. ZNACI SUD JE NAJ VECI PROBLEM SRBIJE KOJI MORA POD HITNO DA SE RESI.HVALA