Ubijen Oliver Ivanović

Ubijen Oliver Ivanović

Oliver Ivanović lider, „Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda“ ubijen je jutros u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Nepoznata osoba ispalila je u Ivanovića pet metaka.

Izvor: N1, BETA

Ranjeni Ivanović prebačen je u Klinički centar gde su lekari oko 9.15 časova konstatovali smrt, rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Da je Ivanović podlegao povredama, potvrdio je i njegov advokat Nebojša Vlajić koji je rekao da su reanimaciju pokušali i najbolji mitrovički lekari, i profesori koji su se iz Beograda zadesili u Mitrovici, ali da ništa nisu mogli da učine.

Kosovska policija je u Kosovskoj Mitrovici na mestu napada na Ivanovića našla „odredjene dokaze koji će se korisititi u daljem toku istrage“,  rekao je šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Bojić je agenciji Beta rekao da je policija jutros u ulici Vojvode Putnika našla i zapaljeno vozilo za koje se sumnja da može biti povezano sa ubistvom Ivanovića. Po Bojićevim rečima, zapaljena „opel astra“ bila je bez registarskih tablica.

Severni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića.

Vlada Kosova osudila je ubistvo Ivanovića i pozvala građane na saradnju u ovom slučaju, a od bezbednosnih organa zahteva da se počinioci zločina izvedu pred pravdu. Osuda je stigla i od Evropske unije (EU).

Biografija

Oliver Ivanović rođen je 1953. godine u blizini Dečana. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici i Ekonomski fakultet u Prištini.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine.

Od 2008. bio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja je prestala da postoji, a kasnije lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Od januara 2014. Ivanović je zajedno sa još četvoricom Srba bio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a u januaru 2016. osuđen je na devet godina zatvora. U februaru 2017. ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Bio je u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

U julu prošle godine Ivanoviću je zapaljen automobil nakon njegove najave da će se kandidovati za gradonačelnika.

„Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto“, rekao je tada Ivanović.

Comments are closed.