Ubijen još jedan član porodice Roganović, bliske kavačkom klanu

Ubijen još jedan član porodice Roganović, bliske kavačkom klanu

Foto: KRIK/arhiva

U Herceg Novom jutros je ubijen Šćepan Roganović, član kavačkog kriminalnog klana. On je treći član porodice Roganović koji je ubijen u prethodne tri godine.

Piše: Bojana Jovanović

Na tridesetšestogodišnjeg Šćepana Roganovića nepoznata osoba pucala je na stepeništu koje od Kanli kule vodi ka centru Herceg Novog, objavili su crnogorski mediji. Policija je saopštila da je do pucnjave došlo malo posle devet sati jutros i da radi na otkrivanju ubice.

Ubijeni Roganović treći je član ove porodice koji je likvidiran u prethodne tri godine. Ranije su ubijeni njegov otac Niko i brat od strica Vladimir, dok je rođeni brat Duško preživeo bombaški napad, ali je ostao nepokretan.

Niko Roganović ubijen je dva dana posle svog 65-og rođendana

Prva meta bio je Duško Roganović. U aprilu 2017. godine u Herceg Novom eksplodirao je automobil „golf 7“ koji je vozio. Eksploziv je pod kola postavio član supraničkog „škaljarskog“ klana, tvrdi tužilaštvo, ali još nije poznato ko tačno. Duško je preživeo eksploziju, ali je teško povređen i ostao je bez obe noge.

Samo tri meseca kasnije ubijen je šezdesetpetogodišnji Niko Roganović, Duškov i Šćepanov otac. Ubica je, kako je tada saopštila policija, pucao u njega dok je bio u automobilu ispred svoje kuće u naselju Dubrava u Herceg Novom. Policija i dalje nije rasvetlila ovo ubistvo.

Najmlađi Roganović, Vladimir, ubijen je u decembru 2018. godine u centru Beča. On je bio Nikov bratanac i jedan od ključnih članova kavačke kriminalne grupe. Vladimir je bio blizak ubijenom kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi koji je vodio grupu „Janjičari“, o čemu svedoče mnoge fotografije do kojih je došao KRIK. 

Vladimir Roganović (u sredini) i Stanković (desno) (foto: fejsbuk)

Nakon ubistva, Vladimiru Roganoviću je čitulju dao vođa kavačkog klana Radoje Zvicer poručujući „da mu nije bilo ravnoga“. 

Vladimir Roganović je bio osuđivan zbog nelegalnog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Zajedno sa Duškom sudilo mu se za ubistvo navijača Crvene zvezde u Igalu 2009, za šta je oslobođen. Duško Roganović je osuđen na 12 godina zatvora.  

Više od 40 žrtava rata

Kavački klan, kome su pripadali članovi porodice Roganović, godinama je u sukobu sa supraničkom, škaljarskom kriminalnom grupom. Klanovi, koji su dobili nazive po naseljima u Kotoru, radili su zajedno sve do 2014. godine kada su se posvađali zbog 200 kilograma kokaina. 

Svađa zbog kokaina dovela je do rata širokih razmera koji je podelio podzemlje, pa su se kriminalne grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana. Tako je uz škaljarce grupa poznatog kriminalca Luke Bojovića koju trenutno vodi Filip Korać, dok je uz kavački klan navijačko-kriminalna ekipa „Janjičari“ koja ima veze u srpskoj policiji i bliska je porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

U seriji ubistava stradalo je najmanje 40 osoba, kako su utvrdili novinari KRIK-a, među kojima ima i slučajnih žrtava, kao i članova porodice.

Likvidirane su i vođe kriminalnih grupa. 

Tako je prošlog meseca u grčkoj prestonici ubijen Igor Dedović, jedan od vođa škaljarskog klana. Njegovo ubistvo uzdrmalo je ovaj klan budući da je drugi vođa, Jovan Vukotić, u pritvoru u Crnoj Gori. U čitulji koju je dao Dedoviću Vukotić je istakao da neće odustati.

„Tvoj odlazak daje nam još veću snagu da ne posustajemo“, piše u čitulji.

Sa druge strane, jedan vođa kavačkog klana, Slobodan Kašćelan, nalazi se u kućnom pritvoru, a drugi šef Radoje Zvicer je u bekstvu.  

Detaljnije o kriminalnim obračunima u Srbiji i Crnoj Gori možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

1 Comment

  1. Ratovi klanova mora da prestane tako sto ce novi Boss biti pripadnik i poslusni ratnik Zemunskog klana..