Ubici Nikole Bojovića 35 godina zatvora, organizator grupe oslobođen

Ubici Nikole Bojovića 35 godina zatvora, organizator grupe oslobođen

Ubijeni Nikola Bojović

Četvorica pripadnika kriminalne grupe Slobodana Šaranovića kojoj se sudilo zbog ubistava Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića i planiranja još četiri likvidacije, osuđena su danas u Višem sudu u Beogradu. Miloš Delibašić oslobođen je svih optužbi – da je jedan od šefova grupe i da je podstrekao na ubistvo Vidakovića.

Piše: Bojana Pavlović

Saša Cvetanović zvani Pitbul koji je pucao u Bojovića osuđen je na 35 godina zatvora, a Ratko Koljenšić koji je nabavio oružje, automobil i stan u kom je boravio ubica osuđen je na 30 godina zatvora.

Za ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi na osnovu sporazuma o priznanju osuđen je Miloš Vojnović kome je izrečena kazna u trajanju od 10 i po godina. Kao njegov saučesnik na 35 godina osuđen je Slaviša Novaković.

Miloš Vojnović, koji je priznao ubistvo Vidakovića i članstvo u kriminalnoj grupi, svedočio je protiv ostalih optuženih kako bi dobio kaznu zatvora od 10 i po godina.

Miloš Delibašić oslobođen je svih optužbi – da je jedan od organizatora grupe i da je podstrekao na ubistvo Vidakovića. Oslobođen je i Goran Bojanić koji je bio optužen kao pripadnik kriminalne grupe.

Sud je u obrazloženju naveo da je poverovao Vojnovićevom svedočenju u vezi sa ubistvom Bojovića pošto snimci sigurnosnih kamera i drugi materijalni dokazi potvrđuju njegov iskaz.

Drugom delu njegovog svedočenja u vezi sa ubistvom Vidakovića sud, međutim, nije poverovao pre svega „zbog animoziteta koji je pokazivao prema Delibašiću tokom suđenja“ i njegovih komentara da se „Delibašić uvek izvuče“.

„Ne znam da li smo sada ovom presudom potvrdili njegov stav da se Delibašić uvek izvuče“, istakao je sudija Vladimir Duruz i dodao da Vojnović nije mogao da se seti nekih važnih detalja u vezi sa zločinom, ali je zato upamtio ime prodavačice sladoleda.

Sud je Delibašiću nakon izricanja presude ukinuo pritvor i on će u toku dana biti pušten iz Okružnog zatvora u Beogradu u kojem je više godina.

Aleksandar Janić, Delibašićev branilac, istakao je da je ovo očekivana presuda koja proizilazi iz predstavljenih dokaza. On je naveo da je Delibašić godinama šikaniran od strane medija i dovođen u vezu sa zločinima u koje nije bio umešan, pa da je ovo poruka i njima.

Detalji optužnice

Za ubistva Nikole Bojovića u aprilu 2013. i Miloša Vidakovića u julu iste godine, kao i pripremu još četiri likvidacije, u junu 2016. optužena je grupa na čijem je čelu bio Slobodan Šaranović.

Šaranović je bio optužen da je naredio ubistvo Bojovića želeći da osveti brata Branislava – jer je verovao da je za njegovo ubistvo kriv kriminalac Luka Bojović. Saša Cvetanović zvani Pitbul optužen je da je pucao na Bojovića, a Ratko Koljenšić da je Cvetanoviću obezbedio oružje i stan za skrivanje.

Za ubistvo Vidakovića u Budvi okrivljen je Miloš Vojnović, dok se Milošu Delibašiću stavljalo se na teret da ga je na ovo ubistvo nagovorio. Kao saučesnik okrivljen je Slaviša Novaković. Goranu Bojaniću ne pripisuje se umešanost u ubistva već samo da je bio član ove kriminalne grupe.

Detalje o ubistvima i okolnostima koje su im prethodile policiji je otkrio Miloš Vojnović, optuženi koji je priznao ubistvo i nagodio se sa tužilaštvom u zamenu za 10 i po godina zatvora.

„Rekli su: ‘Ti si ubio Nikolu’. Prvo sam rekao da ne znam ništa, a posle sam odlučio da sve kažem. Bilo mi je dosta svega. Rekao sam: ‘Nisam ja, ali znam ko je’“, objasnio je Vojnović zbog čega je odlučio da tužilaštvu ispriča sve što zna.

On je rekao da je Delibašić pod nadzorom Šaranovića, vodio kriminalnu grupu koja se bavila pljačkama, iznudama i kidnapovanjima, a kasnije i likvidacijama.

Rekao je da Delibašić nije znao ništa o ubistvu Bojovića i da je Šaranović to izveo na svoju ruku. Posle ubistva, strahujući od odmazde, rešili su da ubiju Bojovićeve bliske saradnike –  Luku Đurovića, Vladimira Jovanovića Japanca i Filipa Koraća.

Vojnović je zato otputovao u Budvu, da likvidira Luku Đurovića, međutim, prema njegovim rečima, Delibašić mu je saopštio da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Miloš Vidaković. Vidakovića je ubio početkom jula 2013. u kafiću „Sejlor“ u Budvi, a dve nedelje kasnije je uhapšen u Beogradu.

Vojnović je rekao da Vidaković nije imao nikakve veze sa klanom Luke Bojovića i da je to bio je jedan od razloga zašto je odlučio da tužilaštvu otkrije istinu.

Optužnica je podignuta tri godine kasnije.

Tok suđenja

Suđenje je počelo u decembru 2016, a prisustvovala su mu četvorica od sedmorice okrivljenih. Novaković je bio u bekstvu, a sudilo se u odsustvu se sudilo i Šaranoviću i Koljenšiću pošto ih je početak procesa zatekao u crnogorskom pritvoru.

Naime, u trenutku kada je srpsko tužilaštvo pokrenulo istragu, tražilo je izručenje Šaranovića. Tužilaštvo u Crnoj Gori, međutim, protiv njega pokreće istragu za isto ubistvo, određuje mu pritvor i na taj način sprečava izručenje.

Glavni dokazi tužilaštva, osim Vojnovićevog iskaza, bili su snimci ubistva Bojovića i oni na kojima se vide Vojnović i Novaković odvoze posle ubistva Vidakovića, kao i prisluškivani razgovori članova grupe. Na suđenju je trebalo da svedoče i Filip Korać, blizak saradnik Luke Bojovića i Uroš Mišić, navijač „Crvene zvezde“ osuđivan za nanošenje teških telesnih povreda žandarmu i saradnik Šaranovićeve grupe, ali se to nije dogodilo.

Tokom čitavog suđenja Delibašić je pokušavao da diskredituje Vojnovića tvrdeći da je narkoman i da je u nekoliko iskaza koje je dao tužilaštvu i sudu menjao verzije događaja. Dva puta je tražio da se veštači Vojnovićevo psihičko stanje, ali su sudski veštaci oba puta utvrdili da Vojnović nema poremećaj ličnosti.

Ubistva

Šaranović je ubijen u martu ubijen prošle godine, tri meseca po izlasku na slobodu. Time su okončani svi postuci protiv njega. On, međutim, nije bio jedina žrtva rata koji je delimično prouzrokovao.

Nekoliko meseci kasnije, u septembru, ubijen je i brat optuženog Saše Cvetanovića, Jugoslav, koji je bio svedok u postupku. On je na sudu odbio da svedoči, međutim, u tužilaštvu je nekoliko godina ranije rekao da strahuje za svoj život od klana Luke Bojovića. Nakon njegovog ubistva Saša Cvetanović je na sudu rekao: „Čestitam Luki Bojoviću što mi je ubio brata.“

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Pročitajte posebnu priču o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Comments are closed.