Ubicama Bojovića i Vidakovića gotovo 150 godina zatvora

Ubicama Bojovića i Vidakovića gotovo 150 godina zatvora

Ubijeni Nikola Bojović

Članovi grupe ubijenog kriminalca Slobodana Šaranovića osuđeni su pravosnažno na nešto manje od 150 godina zatvora zbog ubistava Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju piše da je sud odbio sve žalbe i potvrdio presudu iz aprila prošle godine kojom su šestorici okrivljenih izrečene višegodišnje zatvorske kazne. Ovo je konačna presuda i na nju ni tužilac ni okrivljeni ne mogu da se žale.

Miloš Delibašić osuđen je na 30 godina zatvora jer je zajedno sa Slobodanom Šaranovićem, koji nije dočekao kraj postupka jer je ubijen u martu 2017, organizovao kriminalnu grupu koja je počinila ubistva Bojovića i Vidakovića.

„Radi prevlasti u kriminalnoj sredini i sticanja finansijske i druge koristi Delibašić i sada pokojni Slobodan Šaranović su za organizovanu kriminalnu grupu stvorili plan i preduzimali radnje na skrivanju pripadnika grupe, pribavljali lažne isprave, iznajmljivali stanove radi skrivanja posle izvršenih krivičnih dela, obezbedili novac za pripremu i vršenje krivičnih dela, oružje i municiju, organizovali obuku u pucanju iz vatrenog oružja…radi vršenja krivičnog dela ubistva“, piše u presudi iz aprila prošle godine.

Saša Cvetanović zvani Pitbul, koji je u aprilu 2013. u centru Beograda pucao u Bojovića, osuđen je na 35 godina, dok je Ratko Koljenšić, koji mu je obezbedio smeštaj i oružje, kažnjen sa 30 godina zatvora.

Sedamnaest godina robije dobio je Miloš Vojnović, koji je priznao da je ubio Miloša Vidakovića u Budvi u julu 2013. godine. Vojnović je postao saradnik tužilaštva koje je na osnovu njegovog iskaza sastavilo optužnicu protiv grupe.

Slaviši Novakoviću, koji je u bekstvu, izrečena je kazna od 35 godina zatvora jer je Vojnovića dovezao i odvezao sa mesta zločina i pomogao mu da se reši pištolja.

Goran Maletić osuđen je na godinu dana jer je bio pripadnik ove kriminalne grupe. Njega tužilaštvo nije teretilo za učešće u drugim zločinima.

Osim za ova dva ubistva, grupa je osuđena i za pripremu likvidacija Vladimira Jovanovića zvanog Japanac iz Beograda, Luke Đuroviće iz Bara, pripadnike njegovog obezbeđenja i Filipa Koraća iz Beograda. Sve njih smatrali su pripadnicima suparničke kriminalne grupe Luke Bojovića, piše u presudi.

Tokom suđenja Delibašić je pretio okrivljenom Vojnoviću i njegovoj porodici, ali i obećavao da će mu sve oprostiti ako povuče iskaz. Slao je preteće poruke i tužiocu koji je vodio slučaj.

Delibašić je prvi put 2018. godine oslobođen optužbi jer sudija nije poverovao Vojnovićevom svedočenju – da je on podstrekao na ubistvo Vidakovića. Presuda je potom ukinuta i naloženo je ponovno suđenje. 

Drugom presudom, iz aprila prošle godine, Delibašić je osuđen na 30 godina zatvora. Tužilac je kritikovao i ovu presudu i zatražio da Delibašić kao organizator grupe bude osuđen na maksimalnu kaznu.

„Kazna ispod zakonskog minimuma izrečena Delibašiću kao organizatoru kriminalne grupe koji je planirao i organizovao više ubistava, pa čak i odmazdu prema pripadnicima policije koji su radili na otkrivanju tih krivičnih dela ne može ostvariti svoju svrhu“, naveo je tužilac u žalbi u kojoj je tražio kaznu od 40 godina.

I konačnom presudom Apelacionog suda koja je danas objavljena, Delibašić je osuđen na manju kaznu nego izvršioci.

Ubistvo iz osvete

Slobodan Šaranović, poznati crnogorski kriminalac, verovao je da iza ubistva njegovog brata Branislava stoji Luka Bojović i želeo je da mu se osveti. S obzirom da je Bojović bio u zatvoru u Španiji gde je osuđen na 18 godina, Šaranovićeva grupa organizovala je ubistvo njegovog rođenog brata Nikole. 

U ratu klanova Bojović i Šaranović ubijeno je mnogo ljudi bliskih jednoj ili drugoj porodici. O tome je tokom ovog suđenja govorio i tužilac.

„Postoji sumnja da je veliki broj likvidacija koje su proistekle kao rezultat sukoba suprotstavljenih klanova Šaranović-Bojović, odnosno da su ubistva Nikole Bojovića, advokata Dragoslava Ognjanovića, Dragoslava Miloradovića, Siniše Milića, Branislava Šaranovića, Slobodana Šaranovića, Jugoslava Cvetanovića, Vladimira Zreleca i Dalibora Despotovića zapravo posledica ovog sukoba“, rekao je tužilac.

Više o Šaranovićevom klanu pročitajte ovde

Pročitajte više o Filipu Koraću, čiju likvidaciju je planirao ovaj klan

Comments are closed.