U velikoj akciji FBI-a uhapšena i srpska kriminalna grupa

U velikoj akciji FBI-a uhapšena i srpska kriminalna grupa

Trojanski štit (foto: FBI)

Najveća organizovana kriminalna grupa koja se bavila trgovinom drogom u Beču u Austriji, a na čijem je čelu bio Dario Đorđević zvani Đoks, uhapšena je u saradnji srpskih bezbednosnih službi, austrijske policije i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), saopštila je američka ambasada u Beogradu. U ovoj velikoj međunarodnoj akciji FBI-a nazvanoj „Trojanski štit“ ukupno je uhapšeno 800 osoba i zaplenjeno više od šest tona kokaina i 140 miliona dolara. 

Piše: Milica Vojinović

Grupa je, kako je utvrđeno u istrazi, prodavala heroin, kokain i sintetičku drogu u Austriji i Srbiji. U Beču je početkom maja uhapšeno 10 članova ove grupe: Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić. 

Dan nakon njih uhapšen je i osumnjičeni šef ove grupe Dario Đorđević zvani Đoks kod koga je zaplenjeno 10 kilograma heroina. 

Prilikom hapšenja austrijska policija je pronašla i zaplenila gotovo 10 kilograma heroina, oko pet kilograma kokaina i pola kilograma marihuane, kao i više od 100.000 evra i tri falsifikovana pasoša.

U ovoj akciji u Srbiji su juče uhapšene još četiri osobe, a za dvema policija traga. Oni se sumnjiče da su kao deo ove grupe prodavali drogu u Srbiji.

Hapšenje grupe rezultat je velike akcije FBI-a protiv organizovanog kriminala nazvane „Trojanski štit“. Naime, FBI je preuzeo kompaniju za prodaju šifrovanih telefona sa aplikacijom za tajnu komunikaciju „ANOM“, koju su kriminalne grupe počele da koriste ne sluteći da je reč o podmetačini.

„Početkom oktobra 2019, uređaji ANOM-a su se proširili u kriminalnim krugovima među administratorima, distributerima i agentima koji su ovu šifrovanu platformu opisivali klijentima kao platformu ‘koju su smislili kriminalci za kriminalce’“, objašnjava se u saopštenju.

„ANOM“ se raširio u podzemlju pošto su dva sistema za tajnu komunikaciju koje su kriminalci do tada koristili otkriveni  i blokirani. Reč je o platformi „Enkročet“ i sistemu „Nebo“ (Sky). 

FBI je preko „ANOM“-a uspeo da otkrije 12 hiljada šifrovanih telefona koje je koristilo bar 300 kriminalnih organizacija, uključujući međunarodne grupe za trgovinu narkoticima u više od 100 zemalja. Srbija je među zemljama u kojima je ovaj uređaj najviše korišćen, prenose svetski mediji.

U akciji je uhapšeno više od 800 osoba, pretreseno više od 700 lokacija i zaplenjeno više od šest tona kokaina i 140 miliona dolara. Takođe, u porukama koje su kriminalci razmenjivali otkriveno je oko 100 pretnji ubistvima, a policija je u ovim dopisivanjima videla fotografije stotina kilograma kokaina koji su kriminalne grupe švercovale u konzervama, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji Europola koji je takođe učestvovao u ovoj akciji.

Comments are closed.