U trci za republičkog tužioca Dolovac, bivši tužilac i advokatica

U trci za republičkog tužioca Dolovac, bivši tužilac i advokatica

Zagorka Dolovac (foto: mc.rs)

Zagorka Dolovac, aktuelna Republička javna tužiteljka čiji mandat uskoro ističe, jedna je od četiri osobe koje su se prijavile za ovo mesto, saopštilo je Državno veće tužilaca. Za mesto najvišeg tužioca u zemlji prijavili su se i tužilac Stanislav Dukić, bivši tužilac Miodrag Mali i advokatica Svetlana Tekić, saznaje KRIK.

Pišu: Milica Vojinović i Bojana Pavlović

Dukić, inače tužilac Apelacionog tužilaštva u Beogradu, je u međuvremenu odustao od prijave, Mali je po godinama ostvario uslove za penziju, a Tekić dolazi iz advokature, rečeno je novinarima KRIK-a. 

Sve tri prijave stigle su nakon što je portal „Insajder“ objavio da je izvesno da je Dolovac jedini kandidat.

Ove prijave Državno veće tužilaca, telo koje bira tužioce, razmatraće nakon što obrazuje komisiju koja ocenjuje kandidate. Spisak najbolje ocenjenih potom prosleđuje vladi, a ona skupštini koja donosi konačnu odluku i bira Republičkog javnog tužioca na šest godina.

Ne deluje da će Dolovac imati problema da se izbori za novi mandat s obzirom da su joj konkurencija bivši tužilac i advokatica, odnosno niko od aktivnih tužilaca. Njen dosadašnji mandat obeležile brojne kontroverze, a najviše skrivanje od javnosti.

Na ovo mesto Dolovac je na ovo mesto došla 2010. godine, a tokom prve dve godine njenog prvog mandata podignute su bitne optužnice poput one protiv grupe narko-bosa Darka Šarića, kao protiv navijača grupe „Alkatraz“ za ubistvo Francuza Brisa Tatona.

Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, međutim, Dolovac se povukla iz javnosti. Za vreme njenog mandata tužilaštvo nije istražilo i rešilo velike slučajeve korupcije koje su otkrivali novinari i druge organizacije. 

Među njima su otkrića da je nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali učestvovao u kupovini 24 stana na bugarskom primorju i sumnje da je učestvovao u pranju novca, da ministar Aleksandar Vulin nije mogao da objasni poreklo novca kojim je kupio stan, da je kompanije „Milenijum tim“ dala automobil bratu Siniše Malog. Tužilaštvo nije otkrilo ni pozadinu rušenja u Savamali, nije se bavilo korupcijom u slučaju „Krušik“. Već gotovo 10 godina tužilaštvo nije odlučilo o krivičnoj prijavi koja je podneta protiv ministra Nenada Popovića u slučaju privatizacije fabrike „Minel“, niti se bavilo odgovornima u slučaju „helikopter“ u kome je poginulo šest osoba spasavajući novoređenče,

Kritike na račun Dolovac u intervjuu za KRIK javno je izneo i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović rekavši da do suda stiže ono što uradi tužilaštvo i da zbog toga nema suđenja za visoku korupciju. Dolovac je dan posle ovog intervjua viđena da izlazi iz Predsedništva Srbije, a slučajno ju je zabeležila kamera televizije N1 kako pokušava da fasciklom sakrije lice. Ona se javnosti obratila intervjuom za „Novosti“ i ocenila da je Stepanovićeva kritika „namerno potkopavanje krivičnopravnog sistema u zemlji“.

Comments are closed.