U popločavanju beogradskih ulica učestvuje firma u kojoj su vlasnici Veselinović i Radoičić

U popločavanju beogradskih ulica učestvuje firma u kojoj su vlasnici Veselinović i Radoičić

Materijal firme "Granit-peščar" u Ulici cara Dušana (foto: KRIK)

Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme „Granit-peščar“ u kojoj četvrtinu vlasništva imaju kontroverzni biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, utvrdili su novinari KRIK-a obilaskom terena. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji. 

Piše: Dragana Pećo

Duž nekoliko centralnih beogradskih ulica novinari KRIK-a zatekli su palete ploča, ivičnjaka i kocki za popločavanje trotoara na kojima piše da ih je proizvela firma „Granit-peščar“ iz Ljiga. Ovaj materijal biće postavljen u Ulici cara Dušana na Dorćolu, na platou kod Palmotićeve i Džordža Vašingtona, a deluje da je isti već ugrađen u Kraljice Marije i 27. marta. 

Četvrtinu udela u ovoj firmi imaju kontroverzni biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i to posredstvom firme „Inkop“ iz Ćuprije. 

Oni su, podsećamo, na Kosovu osumnjičeni da su učestvovali u atentatu na političara Olivera Ivanovića. U Srbiji im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, krađu kamiona uzetih na lizig, a Radoičiću i za učešće u kidnapovanju, ali su u svim ovim postupcima proglašeni nevinim.

Osim njih, još četvrtinu vlasništva u „Granit-peščar“ ima „Nukleus“ iz Lazarevca, kompanija nekadašnjeg funkcionera u toj beogradskoj opštini Vladimira Jevtića. Ova firma je i ranije sarađivala sa Zvonkom Veselinovićem.

Ploče u Ulici Džordža Vašingtona (foto:KRIK)

Firma „Granit-peščar“ je, inače, jedan od najvećih poreskih dužnika u Srbiji. Na kraju 2019. godine dugovala je više od pet miliona evra zbog čega je na samom vrhu liste poreskih dužnika – zauzela je šesto mesto. 

To što su vlasnici osumnjičeni za umešanost u ubistvo i ogroman poreski dug očigledno ne sprečavaju ovu kompaniju da učestvuje na državnim projektima. 

Ne zna se tačno ko ju je angažovao.

Posao rekonstrukcije pomenutih beogradskih ulica na tenderu su dobila preduzeća „Energoprojekt niskogradnja“ i „Colas rail“, ali nije poznato koja od ove dve firme je uvela „Granit-peščar“ u posao.

Ozloglašeni vladari sa severa Kosova

Veselinović i Radoičić, piše u izveštaju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) do kojeg je ranije došao KRIK, vođe su kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem droge, oružja i nafte, kao i pranjem novca. 

Zajedno im se sudilo za nelegalno iskopavanje šljunka, kao i da su kamione uzete od banke na lizing nelegalno prebacili na Kosovo – za šta su pravosnažno oslobođeni.

Zvonko Veselinović

Radoičić je, kako je ranije otkrio KRIK, bio optužen da je kao član međunarodne kriminalne grupe učestvovao u otmici makedonskog biznismena, za šta je oslobođen. Detaljnije o slučaju pročitajte u posebnoj priči.

Zajedno sa Veselinovićem, Radoičić je osumnjičen za umešanost u ubistvo političara Olivera Ivanovića. Kako smatra kosovsko tužilaštvo, njih dvojica su na čelu kriminalne grupe koja stoji iza Ivanovićevog ubistva. Iako su u optužnici navedeni kao organizatori, Veselinović i Radoičić, međutim, nisu optuženi. 

Oni su od kosovskog tužilaštva pobegli u Srbiju, a predsednik Aleksandar Vučić stao je javno u zaštitu Radoičića. Vučić ga je opisao kao „čoveka broj jedan za odbranu Kosova“ i rekao da sa sigurnošću može da tvrdi da on  nije učestvovao u ubistvu Ivanovića.

O Radoičićevom uticaju i moći svedoči i fotografija sa sastanka na jahti do koje je došao KRIK, a kome su prisustvovali predsednik Srpske liste Goran Rakić, kosovski političar Bedžet Pacoli i Radoičić. Ovaj susret iz 2017. godine, kako je otkrio KRIK, bio je presudan da Pacoli da podršku za sklapanje vlade Ramuša Haradinaja.

Po bliskim vezama sa političkim vrhom u javnosti je poznat i Zvonko Veselinović. KRIK je ranije pisao i o njegovom poznanstvu sa Andrejom Vučićem, bratom predsednika Srbije. Više o fotografiji koja svedoči njihovom susretu na Kopaoniku, a koju je ranije objavio KRIK, čitajte ovde. 

Više o suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića pročitajte ovde

5 Comments

 1. Dan G kaže:

  Pa bilo jasno da neko nečije ploče forsira jer su neopevano ružne i isijavaju toplotu kad se upale. U crno su me zavili sa ovim otimanjem svega što je narodno dok oni ne vade pozadine iz službenih kola. Meni ovaj narod nije jasan, njihove pare i vreme gube zbog nekoliko kriminalaca koji se bogate na tuđoj nesreći, zar ni malo ne poštujemo sebe?? Ovo prvo je moja enklava bez prevoza, u rupama i ogradama, svaki dan je survajvor za ljude koji su stariji ili imaju neka oboljenja, nindža voriors, da ne kažem da na ovoj raskrsnici nije bio semafor mesec dana i jače, sklonjen ničim izazvanim(šalim se da mi Vesić radi o glavi jer opljuvavam ga kao i ostale gde god stignem, opravdano).

  Za vozila bilo pušteno pa su nane čekale jer nisu videle koje je svetlo na susedna tri, pa je nekoliko puta vozilo umalo pokupilo neke ljude pa i mena, prolazi minimalistički za mimohod a ovamo fizička distanca, Majke sa kolicima nema šanse po onom pesku pa dvojica pomagali i umalo da deca ispadnu iz kolica kad se sapleo o šaht jer je podigao da ponese blizance sa istim. rade nam o glavi svaki dan na milion različitih načina. Samo za te dnevne stvari treba narod da poludi a kamoli razbucavanje cele zemlje i ovo batice nameštaju jedni drugima posao.

  Ove ploče su neopevano klizave a i ružne, trenutno je rupa na delu gde je struja a kiša pada li pada. i sve se nagiba ka Gundulićevom vencu, te će nas potopiti a i fekalijama jer grade neke silne solitere gde im mesto nije, žele viši noviji Stari grad?? Ne razumem. Od Savamale vrištim i ludim a okolina muk, šepala bez leka sa multiplom svaki put umalo i suzavac pokupih jer me ubi nepravda kao Kalimera i nemogu da ćutim.

  Pravi ceh ljudima i namešta posao taksistima kojima je dao benificije i subvencije sa svim ovim promenama i pomeranjima zbog fensi rugla koja tonu kao i ove ploče posle nedelju dana iskoči ili se okrnji prva i započne proces raspadanja. Ja sam za to ako se ikada menja vlast da se vrate stanice pa neka ti u tom BG na vodi pate sa bukom kao što su milioni sa kolapsima zbog njihovog luksuza i pranja para i pljačke, onako kosmička pravda jer sam i ja birala stan da budem povezana sa svim delovima grada i da mi bude lakše kad ostarim ali malo morgen sa ovim budalama. Čuvajte se đaci i hvala što postojite da se čuje tamna strana kvazi zlatnog doba.

  • Miki Rage kaže:

   Nije bitno šta se gradi, nego je bitno kako neko da se ugradi

 2. Danilo kaže:

  Veselinović.. i mnogo drugih, ne pamtim imena, svakakva, ovo jesam Radoičić, „kratka nam pamet kolektivna“, ili „tako mora“, ja ne mogu zaboraviti kako su se zaklinjali, „utrkivali“ ko će ubedljivije dokazati da navedeni, nema veze sa politikom, sa „velikašima“ političkim sa Kosova, kako se „slučajno našao iza nečijih leđa na fotografiji“, kako se slučajno našao ispred nekoga i tik do nekoga „slučajno“, kad o gle čuda, lice naprasno pobeže sa Kosova, jer su hteli da ga apse Kosovski policajci zbog ubistva… gle postade „Beograđanin“ i gle čuda u prvim redovima partije na vlasti. Tako nekako ukratko bi, uglavnom biće moćan i bogati moj sugrađanin. SF film Matrix uzivo, „te jesu, ma ne nisu, kad jesu Vanzemaljci, a homosapiens-i“.

 3. Србин са Космета kaže:

  Комедија с Вама!
  Пишем по шеснаести пут!
  Алооо!
  Не оптужујте Звонка и Милана без доказа,а све на основу рекла-казала прогоните људе!
  Њих двојица су много,много учинили,чине и даље,за нас Србе са Космета!