U Peruu uhapšen srpski državljanin zbog šverca dve tone kokaina

U Peruu uhapšen srpski državljanin zbog šverca dve tone kokaina

Hapšenje Davida Cufaj (justiciatv.pj.gob.pe)

Srpski državljanin David Cufaj uhapšen je prošle nedelje u peruanskom gradu Kaljao desetak dana nakon što je u ovoj zemlji osuđen na 17 godina zatvora zbog šverca dve tone kokaina.

Piše: Bojana Pavlović

Pripadnici posebne policijske jedinice za borbu protiv droga 18. januara u gradu Kaljao, nedaleko od Lime, presreli su dva kamiona i uhapsili petoricu muškaraca, među kojima i srpskog državljanina Davida Cufaja, starog 27 godina.

Desetak dana ranije sud u Peruu osudio je Cufaja na 17 godina zatvora zbog šverca dve tone kokaina 2017. godine. Cufaj je finansirao nabavku, nadgledao skladištenje i isporuku droge, piše u presudi perunskog suda čiju kopiju poseduje KRIK. Drogu je nabavljao za naručioca pod nadimkom Tito čiji identitet nije utvrđen, piše u presudi.

Policija je u januaru 2017. u magacinu jedne prodavnice u predgrađu Lime pronašla sedam paleta za koje su crnim trakama bile pričvršćene konzerve sa nalepnicom „zelena špargla“. Umesto špargle, u konzervama je bilo ukupno 2.000 paketa kokaina težine po jedan kilogram. Vrednost pošiljke, koja je bila namenjena izvozu u Holandiju, procenjuje se na oko 174 miliona američkih dolara, objavili su peruanski mediji.

Kod Cufaja, koji je uhapšen te večeri, pronađena su dva računa na čijoj je poleđini bio ručno iscrtan plan magacina i reči na srpskom „kutija“, „vrata“, „čisto“ i „guzica“.

Cufaj je na sudu rekao da je u Peru došao zbog posla i da se bavio izvozom minerala. Negirao je da umešan u šverc droge i istakao da je uz odobrenje suda tokom istrage dva puta napuštao Peru, ali da se vratio da razjasni stvari i dokaže da nije kriv.

Cufaj je pušten da se brani sa slobode i od tada je bio u bekstvu. Nakon što odsluži zatvorsku kaznu, biće proteran iz Perua. 

1 Comment

  1. Kosta kaže:

    Hmm