U eksploziji automobila u Podgorici stradao muškarac blizak škaljarskom klanu

U eksploziji automobila u Podgorici stradao muškarac blizak škaljarskom klanu

Foto: KRIK arhiva

Đorđije Božović, blizak škaljarskom kriminalnom klanu, stradao je sinoć u eksploziji automobila u Podgorici, dok je Aleksandar Keković teško povređen. Iz policije kažu da eksploziv nije bio postavljen pod auto, već da je bio unutar njega.

Piše: Bojana Jovanović  

Automobil je eksplodirao sinoć oko pola osam uveče u Dalmatinskoj ulici u Podgorici, ispred marketa „Lida“.

Đorđije Božović koji je bio suvozač je stradao, dok je vozač Aleksandar Keković teško povređen i prevezen u Urgentni centar. U eksploziji je povređena i slučajna prolaznica, saopštila je policija.

Iz policije kažu da je eksploziv bio u automobilu, a ne postavljen ispod njega, ali da još ne mogu da kažu da li su ga Božović i Keković prevozili.

Načelnik Centra za bezbednost Podgorica Milovan Pavićević kazao je jutros novinarima okupljenim na mestu događaja da su Božović i Keković odranije poznati istražnim organima i da su osuđivani.

„Poznati su policiji i drugim istražnim organima kao bezbjednosno interesantne osobe, kao izvršioci teških krivičnih djela iz oblasti požara, eksplozija, nedozvoljeno držanje oružja“, rekao je Pavićević.

Božović je bio član grupe Stevana Stamatovića, bitnog člana škaljarskog kriminalnog klana koji je u januaru ubijen u Atini.

Stamatović i članovi njegove grupe osuđeni su krajem prošle godine zbog planiranja više ubistava, između ostalog i Radojice Zekovića – pod njegov automobil stavili su eksploziv, ali ih je policija otkrila pre nego što su ga aktivirali. Đorđije Božović dobio je tri i po godine zatvora. Presuda još nije konačna.

Škaljarski klan godinama je u sukobu sa kavačkim klanom. Ove dve grupe, obe iz Kotora, blisko su sarađivale sve do 2014. kada je u španskom gradu Valensija došlo do svađe oko 200 kilograma kokaina i raskola među njima.

Sukob se toliko zaoštrio da je doveo do podele podzemlja i svaka bitnija kriminalna grupa priklonila se jednoj od zaraćenih strana. Tako je uz škaljarski klan grupa poznatog kriminalca Luke Bojovića, koju trenutno vodi njegov najbliži saradnik Filip Korać. Više o Koraću pročitajte ovde.

Na drugoj strani, uz kavački kriminalni klan je huliganska grupa „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, kriminalac ubijen 2016. godine. Ova grupa ima veze u srpskoj policiji i sa porodicom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U ratu ovih kriminalnih organizacija do danas je stradalo najmanje 40 ljudi. Većina žrtava je iz škaljarske grupe ili povezana sa njom, te deluje da kavački klan pobeđuje, naročito imajući u vidu da je u Atini ubijen i lider škaljarskog klana Ivan Dedvoić.

Više o podeli u podzemlju pročitajte ovde

Pogledajte „Crnu knjigu“ – bazu kriminalnih ubistava

Comments are closed.