U Crnoj Gori pokrenuta istraga protiv Kašćelana i Belivuka zbog otmice i ubistva

U Crnoj Gori pokrenuta istraga protiv Kašćelana i Belivuka zbog otmice i ubistva

Kašćelan/Belivuk (foto: privatna arhiva)

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je pre četiri dana pokrenulo je istragu protiv vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, Veljka Belivuka i još 10 osoba zbog sumnje da su oteli i ubili Mila Radulovića zvanog Kapetan i još jednu osobu, rekao je danas tužilac Saša Čađenović na konferenciji za medije.

Piše: Jelena Radivojević

Gotovo sedamdeset osoba koje su članovi ili su bliski jednom od dva najveća crnogorska kriminalna klana – škaljarskom i kavačkom – trenutno su pod istragom Specijalnog tužilaštva Crne Gore, rekao je danas tužilac Saša Čađenović. 

Pre četiri dana, naveo je, pokrenuta je istraga protiv vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića za dva ubistva i otmice.

Čađenović je naglasio da nema dokaza koji pokazuju da su Kašćelan i Belivuk bili deo jedne grupe, ali da je jasno da su međusobno sarađivali.

„Postoje dve kriminalne organizacije, jedna koju je formirao Veljko Belivuk i druga koju su formirali Slobodan Kašćelan i Igor Božović koji odgovaraju za ubistvo Mila Radulovića sa nadimkom Kapetan i Nikole Stanišića“, rekao je Čađenović.

Tužilac je rekao da je Radulović otet u oktobru 2020. godine na teritoriji Danilovgrada, a da je ubijen dva i po meseca kasnije. Objasnio je da, iako Radulovićevo telo nije pronađeno, postoje dokazi da je on ubijen, ali nije izneo više detalja. Radulović, zvani Kapetan, spominje se i u optužnici srpskog tužilaštva protiv Belivukove grupe – tužilaštvo tvrdi da ga je grupa otela i iskoristila njega i njegov „skaj” telefon za bezbednu komunikaciju da namami druge žrtve. Više o tome pročitajte ovde. 

On je podsetio i da je Belivuk već osumnjičen u Crnoj Gori za ubistva Damira Hadžića i Adisa Spahića u blizini Danilovrada, a u Srbiji uskoro treba da počne suđenje njemu i njegovim saradnicima za pet ubistava, otmice i druga krivična dela.

Čađenović je danas govorio i o kriminalnoj grupi koju su formirali Kotoranin Jovan Vukotić, vođa suparničkog škaljarskog kriminalnog klana, i Podgoričanin Janko Vukadinović, a koja je planirala ubistvo Belivuka i Kašćelana. Vukadinović je već optužen za ova dela, a protiv Vukotića se vodi istraga. Tužilac je rekao da je grupa bila dobro koncipirana i da je organizacija bila na zavidnom nivou.

Planirana ubistva policajaca

Čađenović je kazao da je danas otvorena i istraga protiv šest osoba koje se sumnjiče da su u februaru 2020. godine ubile Andriju Gazivodu i Petra Muhadinovića na Cetinju.

Tužilac je rekao da je ubistvo Muhadinovića posebno teško jer je prilikom eksplozije njegovog automobila ugrožena bezbednost i mnogih ljudi koji su se nalazili u blizini.   

„Sve to govori da je ovo veoma opasna kriminalna organizacija i da je delovala beskrupulozno, kao i da su planirali i druga ubistva“, rekao je Čađenović.

On je ispričao i da je ova grupa planirala da ubije policajce tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Prema planu trebalo je da postave eksploziv ispod vozila službenika policije i da je aktiviraju dok su u vožnji da bi u javnosti postigli veći efekat, dakle da ih dignu u vazduh dok se kreću magistralnim putem Cetinje – Podgorica. Možete samo da zamislite kakva bi to bila scena da su uspeli u svom planu“, zaključio je tužilac.

Čađenović je dodao i da je tužilaštvo početkom meseca otvorilo istragu protiv još jedne kriminalne grupe koja se sumnjiči da je delovala na teritoriji Tivta, Cetinja i Podgorice koja je, između ostalog, planirala tri ubistva.

Sve istrage o kojima je Čađenović danas govorio povezane su sa ratom klanova koji je prethodnih godina divljao između kavačkog i škaljarskog klana, kao i među grupama koje su im se priklonile. U ovom sukobu ubijeno je više od 50 ljudi, a više detalja možete pročitati ovde.

Tokom ove godine policije Srbije i Crne Gore su razbile ove kriminalne klanove.  

U Srbiji su, međutim, ostale neispitane duboke veze koje je kavački klan imao u policiji i politici, a koje su otkrili novinari. Tako, iako su novinari ranije dokazali da je Belivukov klan bio blizak generalnom sekretaru vlade Srbije Novaku Nediću, žandarmu Nenadu Vučkoviću Vučku, kao i bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović, tužilaštvo ove navode nije proveravalo. Detalje iz optužnice pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.