U Austriji uhapšeni srpski i crnogorski državljani zbog droge

U Austriji uhapšeni srpski i crnogorski državljani zbog droge

Arhivska fotografija (foto: bmi.gv.at)

Arhivska fotografija (foto bmi.gv.at)

Četrnaest ljudi poreklom iz Srbije i Crne Gore uhapšeno je u Austriji zbog sumnje da su švercovali drogu po Evropi, potvrđeno je novinarima KRIK-a iz austrijske policije. Policija je od uhapšenih zaplenila drogu čija se vrednost na uličnom tržištu procenjuje na oko 8.6 miliona evra.

Piše: Jelena Radivojević

Od uhapšenih je oduzeto oko 112 kilograma kokaina, 71 kilogram amfetamina, 19 kilograma marihuane, pet kilograma ulja od kanabisa i 3,6 kilograma heroina, a policija procenjuje da je ulična vrednost zaplenjene droge 8,6 miliona evra.

Policija je navela da su veze ove grupe išle do Južne Amerike odakle je kokain švercovan do evropskih država. Imena uhapšenih nisu saopštena.

Ovo hapšenje poslednje je u nizu velike akcije u kojoj su učestvovali policije i tužilaštva više evropskih država. Grupa je otkrivena 2017. godine kada je 13 osumnjičenih praćeno mesecima, a telefoni su im prisluškivani.

Austrijski mediji pišu da policija proverava povezanost ove kriminalne grupe sa ranjavanjem Novosađanina Stefana Vilotijevića i ubistvom visokopozicioniranog člana kavačkog klana Vladimira Roganovića koje se dogodilo u Beču u decembru prošle godine. Navodi se da su trojica glavnih dilera koji su uhapšeni bili u kontaktu sa jednim od njih dvojice.

Sumnja se da je Roganović žrtva rata kriminalnih klanova – kavački klan čiji je bio član godinama je u sukobu sa škaljarskim.

Sukob klanova

Roganović je u policijskim evidencijama označen kao član kavačkog klana, a novinari KRIK-a otkrili su i da je bio blizak kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. Zvanični podaci koje je sakupio KRIK pokazuju da je Roganović bio osuđivan zbog nezakonitog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata. Sudilo mu se i za pomaganje u ubistvu, međutim, iako je prvom presudom proglašen krivim, u ponovljenom postupku je oslobođen optužbi. Detaljnije o Roganoviću pročitajte u posebnoj vesti.

Sukob između škaljarskog i kavačkog klana izbio je 2014. godine kada je u španskom gradu Valensija nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima stradalo je više članova oba klana – ubistva su se dešavala u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, u kojoj su klanovi takođe aktivni.

U međuvremenu, ovom sukobu priključile su se i druge kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore – na strani škaljarskog klana je kriminalac Luka Bojović, dok je suparnička grupa bliska ekipi ubijenog Saleta Mutavog.

Prošle godine ubijeno je više „škaljaraca“. Pripadnici ove grupe u Srbiji su i hapšeni, za razliku od suparničke ekipe koja, kako su otkrili novinari, ima veze u policiji.

Više o mafijaškim likvidacijama saznajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.