U akciji kosovske policije uhapšeno 19 policajaca

U akciji kosovske policije uhapšeno 19 policajaca

Foto: Insajderi

U današnjoj akciji kosovske policije uhapšeno je 19 policajaca, među kojima jedan komandir, tri poručnika i petanest policijskih službenika, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom ove policijske akcije.

Piše: Bojana Jovanović

Uhapšeni policajci među kojima je 11 Srba i po četiri Albanca i Bošnjaka su suspendovani, a prilikom hapšenja zaplenjeno je oružje, tehnička oprema i novac. Oni se sumnjiče za organizovani kriminal, krijumčarenje robe, zloupotrebu službenog položaja, kao i primanja i davanja mita.

Akcija policije počela je rano jutros u više opština na Kosovu, a direktor kosovske policije kazao je da bila uspešna uprkos problemima u Zubinom Potoku gde su bile postavljene barikade i zapaljene gume kako bi se sprečilo hapšenje osumnjičenih.

„Akcija je počela od šest časova ujutro. Operacija je tekla normalno, bez prepreka, ali je bilo dosta problema u Zubinom Potoku, jer smo na početku akcije naišli na zasedu, pucnjavu na policiju, gde smo imali lakše povređenog policajca“, rekao je na konferenciji za štampu direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj, kako prenosi Koha. Ćaljaj je naveo da je prilikom uklanjanja barikada uhapšeno nekoliko građana, kao i dva pripadnika UN-a od kojih je jedan ruski državljanin.

„U pokušaju da se uklone barikade, tu je bio automobil UN-a u kojem se nalazio i zvaničnik UN-a i lokalni zvaničnik koji radi u UN-u. Oni su uhapšeni kao učesnici na barikadama“, izjavio je generalni direktor policije, prenosi Koha.

Na konferenciji je govorio i Specijalni tužilac Sulj Hodža koji je rekao da je policijska akcija rezultat jednogodišnje istrage.

„Nakon skoro godinu dana istrage, tužilaštvo je, nakon što je prikupilo dokaze, podnelo zahtev Osnovnom sudu u Prištini za pretres kuća i lokala osumnjičenih. Imamo uhapšene starešine policije, policajce, među kojima ima pripadnika srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti. Među osumnjičenima ima i građana, ne samo službenika, koji se sumnjiče za krijumčarenje robe i slične prekršaje“, rekao je Hodža, prenosi Koha.

Hodža je ranije danas potvrdio za kosovski portal Kallxo potvrdio da je među uhapšenima komandir policijske stanice u Zubinom Potoku.

Kosovska policija ranije danas je u zvaničnom saopštenju negirala medijske napise da hapšenja imaju veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

Tokom akcije došlo je i do sukoba sa policijom u kojima su povređeni policajci, ali i građani. Kako prenose mediji, svi su prevezeni u bolnice. Televizija Prva saopštila je da je u pucnjavi kosovske policije i opšem metežu oštećen automobil ove televizije, ali da novinar nije povređen.

Imena uhapšenih nisu zvanično saopštena. Kosovski portal Insajderi, pozivajući se na izvore, objavio je da su uhapšeni Zenel Bahtiri, Ramadan Rustemi, Ali Plana, Jasno Dorović, Albert Mahuni, Rešat Kući, Krsta Subotić, Milja Milenević, Besim Merovci, Biljan Medelković, Veroljub Dimitrović, Dejan Spasojević, Bozidar Milosavović, Zvezdan Spasojević, Abdurahim Hohić, Oliver Kozmanović, Ana Bosović Barać i Blagoje Lazović.

Vučić: Ako dođe do daljih napada na srpski narod, Srbija će pobediti

Jutrošnja dešavanja na Kosovu komentarisao je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju u Skupštini Srbije rekavši da je osim uhapšenih policajaca privedeno i devetoro građana srpske nacionalnosti.

„Srbi nisu raspolagali nikakvim oružjem, Albanci pucaju bojevom municijom preko glava Srba koji su protestovali i pokušavali da se verbalno suprotstave nasilnom ponašanju. U ovom trenutku premlaćivanje Srba kod tehničke škole u zubinom Potoku, upadi u kuće. Kada ne pronađu onoga koga su hteli da uhapse, sve po kući lome“, ispričao je ranije danas.

Vučić je rekao da je kao vrhovni komandant vojske naredio „punu borbenu i bojevu gotovost“ i da će vojska štiti stanovništvo na Kosovu ukoliko dođe do „bilo kakvog ozbiljnog ugrožavanja života našeg naroda“.

„Ako dođe do eskalacije sukoba, ako dođe do daljih napada na srpski narod, na srpski živalj, sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti“, rekao je Vučić danas.

Tači: Predsednik Srbije dobro zna da ne može vojskom na Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podigne nivo borbene gotovosti Vojske Srbije populistička i za unutrašnju upotrebu, piše N1.

„Predsednik Srbije dobro zna da ne može da krene prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam ubeđen u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i Bezbednosne snage Kosova su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu pretnje za rat, već za unutrašnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji“, kazao je Tači, prenosi N1. 

Kocijančič: Akcije policije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju odnosa

Portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini, Maja Kocijančič, ocenila je za Danas da policijske operacije ne smeju da oslabe napore za normalizaciju odnosa.

„Policijska operacija u Mitrovici usmerena na pojedinačne osumnjičene iz celog regiona i ostatka Kosova, po naredbi suda, treba da bude sprovedena u skladu sa zakonom i na odgovarajući način komunicirana“, rekla je Kocijančič.

UNMIK traži da se uhapšeni pripadnici UN-a puste na slobodu

Misija UNMIK-a sa velikom zabrinutošću prati razvoj situacije na severu Kosova, uključujući pritvor za dva pripadnika UN tokom obavljanja dužnosti, i traži njihovo hitno oslobađanje, saopšteno je iz te organizacije.

„Oba člana osoblja su prebačena u bolnicu radi lečenja povreda. Utvrđujemo precizne okolnosti, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim agencijama na terenu“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Jedan od uhapšenih, ruski državljanin, tokom popodneva je pušten iz pritvora.

Čepurin osudio akciju na severu Kosova

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin osudio je „upad kosovskih specijalaca u rejone severa Kosova i Metohije koje naseljavaju Srbi“, piše Beta.

„To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima“, navodi se u saopštenju dostavljenom iz Ambasade Rusije, prenosi Beta.

2 Comments

  1. Саша kaže:

    Ово је ужасан коментар „… ako dođe do daljih napada na srpski narod, na srpski živalj, sve što mogu da vam kažem – Srbija će pobediti“, rekao je Vučić danas. Шта ћемо са онима који су ухапшени?