Tužiocu ukinuta presuda za zloupotrebu položaja

Tužiocu ukinuta presuda za zloupotrebu položaja

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu tužiocu iz Novog Pazara Radanku Lojanici osuđenom zbog zloupotrbe službenog položaja i naložio ponovno suđenje.

Piše: Bojana Pavlović

Sud je u obrazloženju istakao da je presudu ukinuo zbog bitnih povreda krivičnog postupka.

Lojanicu je u junu prošle godine Viši sud u Beogradu osudio na 10 meseci zatvora jer je zloupotrebio položaj, a izrečena mu je i mera zabrane rada u pravosuđu naredne dve godine .

On je kao zamenik Osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru u periodu od juna do avgusta 2015. predložio osobi protiv koje je policija podnela krivičnu prijavu da iskoristi institut oportuniteta – odnosno da umesto suđenja za izvršeno delo uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe.

Lojanica mu je potom na papiru istrgnutom sa stonog kalendara napisao da uplati 50.000 dinara na račun Kulturno-umetničkog društva „Štavalj“. Usmeno mu je saopštio da drugu polovinu iznosa uplati na račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava. Nakon toga Lojanica je sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je osoba trebalo da uplati na račun vlade.

Na taj način Lojanica je KUD-u „Štavalj“ nezakonito pribavio 50.000 dinara.

Lojanica je potom doneo rešenje o odbačaju krivične prijave. U međuvremenu je sa kulturno-umetničkim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca na 100.000 i tako sebi pribavio korist.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *