Tužiocu deset meseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Tužiocu deset meseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

Tužilac Radenko Lojanica iz Novog Pazara osuđen je na deset meseci zatvora jer je prisvajajući novac namenjen u humanitarne svrhe zloupotrebio službeni položaj.

Piše: Nataša Marković

Osim zatvorske kazne, presudom Višeg suda u Beogradu Lojanici je izrečena i dvogodišnja zabrana obavljanja tužilačke ili sudske funkcije. U meru zabrane neće mu se računati vreme koje bude proveo u zatvoru, piše u saopštenju suda.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni ima pravo da se žali Apelacionom sudu.

Lojanica je osuđen jer je 2015. godine kao zamenik osnovnog javnog tužioca u Novom Pazaru prisvojio za sebe deo novca namenjenog u humanitarne svrhe.

On je, kako je ranije saopštilo tužilaštvo, osobi protiv koje je podneta krivična prijava predložio da uplati 100.000 dinara u humanitarne svrhe, odnosno iskoristi institut oportuniteta i izbegne odlazak na sud.

Potom je na papiru istrgnutom sa stonog kalendara toj osobi napisao da uplati 50.000 dinara na račun Kulturno-umetničkog društva „Štavaj“.

Za drugu polovinu novca Lojanica je mu je usmeno naložio da uplati na račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava.

Nakon toga je sačinio službenu belešku u kojoj je naveo samo iznos koji je osoba trebalo da uplati na račun vlade.

Na taj način Lojanica je KUD-u „Štavalj“ nezakonito pribavio 50.000 dinara.

U međuvremenu je sa ovim društvom potpisao Ugovor o zajmu u svojstvu zajmoprimca, čime je i sebi pribavio novčanu korist, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Comments are closed.