Tužilaštvo tvrdi da nije bilo otmice, Cvetković traži međunarodnu istragu

Tužilaštvo tvrdi da nije bilo otmice, Cvetković traži međunarodnu istragu

Stefan Cvetković (foto: mc.rs)

Novinar Stefan Cvetković izneo je na današnjoj konferenciji detalje o svom nestanku tvrdeći da je bio otet i da policija nije temeljno sprovela istragu. Iz tužilaštva u Vršcu, međutim, navode da otmice nije ni bilo i da će Cvetković biti pozvan na saslušanje zbog lažnog prijavljivanja.

Piše: Vesna Radojević  

Cvetković je ispričao da su ga prošle srede otele tri osobe od kojih je jedna imala oružje i značku nalik na policijsku. Naveo je da su ga otmičari kombijem prebacili na lokaciju koja je verovatno u Beloj Crkvi, ali da nije mogao da vidi gde, jer je imao navučenu kapu preko glave.

Prema njegovim rečima kidnaperi ga nisu tukli niti su sa njim komunicirali. Ipak je iz kratkog razgovora uočio da jedan od njih ima slovenački akcenat.

Poziv tužioca 

To je verzija događaja koju je danas izneo Cvetković. Iz Osnovnog tužilaštva u Vršcu, međutim, za KRIK kažu da će Cvetković biti pozvan na saslušanje po prijavi koju je protiv njega podnela policija – za lažno prijavljivanje.

„Na osnovu do sada sprovedenih istražnih radnji podneta je krivična prijava protiv Stefana Cvetkovića zbog sumnje da je izvršio krivično delo lažno prijavljivanje“, kaže tužilac Tihomir Knežević.

Cvetković je, na nimalo uobičajenoj konferenciji za novinare telefonom zvao Kneževića s namerom da ga pita da li treba da se pojavi u vršačkom tužilaštvu. Tužilac mu, međutim, nije odgovorio na poziv.

Na pitanje novinarke KRIK-a zbog čega se nije javio, Knežević je kazao da ne želi da učestvuje u rijaliti programima, ali i da nije video da ga bilo ko zove.

Dokazi

Osim što je pred novinarskim kamerama pozivao tužioca, Cvetković se presvlačio i pokazivao odeću u kojoj je bio u noći otmice tvrdeći da policija nije tražila da je ispita. Naveo je i da je sakrio kapuljaču koja mu je bila na glavi jer želi da je preda jednoj stranoj ambasadi. Kako tvrdi, kapuljaču je sakrio pre dolaska policije i ona nije bila deo dokaznog materijala.

„Tražim međunarodnu istragu o ovome i neko će morati da kaže zašto su se pojavile rupe u istrazi u toku ovih dana. Ovo (kapu koju je imao na glavi) ću dati iz preventive jednoj stranoj ambasadi“, rekao je Cvetković.

Tužilac Knežević ovaj postupak naziva ometanjem istrage.

Na insistiranje novinara Pinka da kaže kojim to ambasadama veruje više nego svojoj zemlji, Cvetković je kazao „možda Rusiji“.

Prema njegovim rečima, otmičari su ga posle više od 30 sati upitali gde želi da ga ostave, nakon čega su ga odvezli na to mesto i rekli mu da „ukoliko želi da živi“ ne skida kapuljaču bar pet minuta.

„Niko me od policije nije pronašao. Ja tada zovem policijskog službenika čiji broj znam“, rekao je on i dodao da je policajac odmah i prevezao u Beograd, zajedno sa šefom Policijske uprave u Pančevu i sekretarkom Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović.

Motivi

Cvetkovićev nestanak prijavljen je u noći između 13. i 14. juna kada je u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi pronađen njegov automobil.

Na pitanje o motivima otmice Cvetković je u intervjuu za BIRN odgovorio da je trebalo da bude ubijen. Na konstataciju novinara da to ne ide u prilog vlasti Cvetković je rekao da je mogući motiv i diskreditacija drugih novinara.

„Ali šta ako su oni gledali, vidi kupa se na bazenu u Egiptu, evo ga kod kuma u Frankfurtu, tamo-vamo, da su hteli da diskredituju NUNS, BIRN, KRIK, da će da udare po Ćuruviji, Gašiju i udri, i tako bi sve rešili“, kaže Cvetković tvrdeći da su „želeli da ga sklone“.

BIRN piše da nisu dobili konkretan odgovor zbog čega je otet, ali da je Cvetković na saslušanju u policiji kao motiv za otmicu naveo pokušaj prikrivanja pljačke belockvranskog Doma zdravlja od 49 miliona dinara o kojoj je obaveštavao javnost.

Spinovi

Na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor BIA Bratislav Gašić saopštili su da je Cvetković pronađen „živ i zdrav“ kao i da „bezbednosni organi sumnjaju u njegove tvrdnje“.

Cvetković je rekao da od ponedeljka uveče ima policijsko obezbeđenje 24 sata. Cvetković je kazao i da je u policiji na poligrafskom ispitivanju „pao“ na pitanju da li radi za neku stranu službu i upitao zbog čega su ga onda pustili na slobodu.

On je zahvalio celokupnoj javnosti i strukovnim udruženjima i kolegama i dodao da je rešio da se obrati zbog „preteranih policijskih spinova“ kao i „zlonamernih navoda“.

2 Comments

  1. Dejan Stanojlovic kaže:

    Prvo pitanje na koje vlast jos nije odgovorila-kako to da je POTRAGA kostala bas 200.000 evra, koliko su standardne tarife za ubistva. Pod dva, posto se radilo o angazovanju robusnih snaga MUP-a zar nije bilo obavezno da nas direktor Policije i ministar Stefanovic detaljjno izveste sta se tacno i kad desilo, a ne da se citav slucaj politizuje izjavom Predsednika drzave, koji je nicim izazvan valjda HTEO NEKOM NESTO DA KAZE. Trece pitanje-da li je podnosenje krivicne prijave protiv novinara samo nacin kojim se sprecava da do javnosti dopru neke informacije o velikom kriminalu u javnom sektoru, a ujedno se i ostalim medijskim poslenicima preti kako ce proci uukoliko izvestavajju korektno. I na kraju, ako vec postoje sumnje u vezi otmice Cvetkovica da je NAMESTALJKA, zasto ne ispitati -da li su u tome ucestvovali i neki visoki drzavni funkcioneri, jer koliko je novinar mogao sam da izmisli „svoju otmicu“ zasto bi bila manja verovatnoca da je neko iz vlasti izveo citavu stvar radi nekog svog marifetluka.

  2. tigar kaže:

    Ovaj novinar muti vodu,priča jedno pa drugo!