Tužilaštvo traži veću zatvorsku kaznu za Šarića zbog šverca droge

Tužilaštvo traži veću zatvorsku kaznu za Šarića zbog šverca droge

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

U žalbi na presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina tužilac Saša Ivanić tražio je da Apelacioni sud ovu kaznu poveća tako što će Šarića osuditi po strožem zakonu. Tužilac zahteva i da se Šarić odvojeno kazni za organizovanje kriminalne grupe.

Piše: Milica Vojinović

Sud je tačno utvrdio da je Šarić učestvovao u švercu kokaina, ali kazna od 15 godina zatvora, iako maksimalna, nije odgovarajuća, navodi tužilac Saša Ivanić u žalbi koju je izjavio Apelacionom sudu u Beogradu.

Ivanić smatra da je pogrešna odluka sudije Siniše Petrovića da Šarića osudi po starom, blažem zakonu. Naime, 2009. godine donet je novi zakon, stroži od do tada važećeg.

Tužilac objašnjava da je, s obzirom da je zakon promenjen u vreme dok su optuženi švercovali drogu, trebalo da im se sudi po onom koji je važio nakon što su prestali da vrše krivično delo, odnosno po novom zakonu.

Šarić je, podsetimo, već bio osuđen po novom zakonu 2015. godine, na 20 godina zatvora. Presudu je ukinuo Apelacioni sud, između ostalog i zbog toga što nije primenjen blaži, stariji zakon.

Za Ivanića je sporna i Petrovićeva odluka da članovima grupe izrekne kaznu samo za šverc kokaina, ali ne i za organizovanje kriminalne grupe. Smatra da je Šarića i ostale trebalo odvojeno kazniti za ovo krivično delo.

„Najpre zato što je prema pravilnom utvrđenju suda ova kriminalna grupa organizovana u cilju vršenja različitih krivičnih dela – pored šverca kokaina i radi vršenja krivičnog dela pranja novca“, piše u žalbi.

Tužilac dodaje i da bi, ukoliko bi se primenila logika kojom se vodio sudija Petrović, veću kaznu mogao da dobije organizator kriminalne grupe koja je planirala da švercuje kokain, nego onaj čija grupa je to i učinila.

Ivanić stoga traži od Apelacionog suda da Šarića i članove njegove grupe, osim svedoka saradnika, osudi na veće zatvorske kazne.

Sud bi trebalo da, prema stavu tužioca, od njih oduzme gotovo 54 miliona evra – što je, po proceni, minimalan iznos novca koji su mogli da zarade prodajom droge.

Oslobođeni članovi grupe

Tužilac je u žalbi kritikovao i deo presude kojim su četiri člana grupe oslobođena optužbi.

Prema njegovim rečima, sud je trebalo da osudi Bobana Stojiljkovića i Miloša Dabovića da su bili članovi Šarićeve grupe. Oni su, podsetimo, oslobođeni uz obrazloženje da nije bilo dovoljno dokaza.

Ivanić, međutim, u žalbi podseća na dokaze koji su bili predstavljeni tokom suđenja, a koji pokazuju da su njih dvojica u više navrata išli zajedno u Brazil, da je Dabović koristio lažni pasoš, kao i da je u tom periodu, kako je ispričao jedan od svedoka saradnika, u Brazilu pripremana jedna pošiljka kokaina.

„Poseban značaj ima i telefon pronađen u stanu okrivljenog (Gorana) Sokovića u čijem je imeniku, između ostalog, i telefonski broj koji je koristio okrivljeni Stojiljković“, navodi se u tužiočevoj žalbi. Soković je osuđen kao jedan od organizatora ove grupe.

Tužilac traži od Apelacionog suda i da osudi Miloša Nikolića i Mirka Kneževića koji su oslobođeni optužbi da su svedoka saradnika Nebojšu Joksovića krili od policije.

Ove optužbe, navodi tužilac, dokazuje kofer sa Joksovićevim stvarima koji je pronađen u Kneževićevom stanu nakon njegovog hapšenja, kao i što je Joksovićev automobil preko noći bio parkiran u Kneževićevoj garaži.

Podsetimo, narko-bosu Darku Šariću sudi se osam godina, a sredinom decembra prošle godine nepravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora. Ovo je druga presuda u postupku. Prvi put je osuđen u julu 2015. na 20 godina. Ta presuda pala je godinu dana kasnije na Apelacionom sudu koji je slučaj vratio na ponovno suđenje.

Tri godine kasnije ovaj sud će, nakon što razmotri žalbe advokata i tužilaštva, ponovo odlučivati o presudi kojom je utvrđeno da je Šarić bio na čelu kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ovom presudom 23 člana narko-kartela ukupno su osuđena na gotovo 300 godina zatvora.

Pročitajte više o postupku protiv Darka Šarića

Comments are closed.