Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Miškovića

Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Miškovića

Miroslav Mišković (foto: krik.rs)

Tužiteljka Tamara Ristić iznela je danas završne reči na suđenju biznismenu Miroslavu Miškoviću i njegovom sinu Marku za utaju poreza. Ona je tražila da Miroslav Mišković bude osuđen na pet, a njegov sin na četiri godine zatvora.

Piše: Milica Vojinović

Tužiteljka je obrazlagala optužbe i nastojala da opovrgne tvrdnje Miškovićeve odbrane da nije postojala obaveza da se porez plati.

Ona je izložila argumente u prilog tvrdnji da je Marko Mišković utajio porez po savetu oca i uz pomoć direktora svoje firme Živojina Petrovića i knjigovođe Jadranke Bardić koji su takođe optuženi u ovom postupku.

Kazala je da je Miroslav Mišković od početka tvrdio da je on donosio sve odluke i zaključila da je savetima najviše doprineo i sa umišljajem pomogao da se utaji više od 320 miliona dinara poreza.

Ristić je navela i da smatra da je tužilaštvo uspelo da dokaže krivična dela koja se optuženima stavljaju na teret i tražila da Miroslav Mišković  bude osuđen na pet godina zatvora, a njegov sin Marko na četiri godine. Za Živojina Petrovića i Jadranku Bardić predložila je kaznu od po dve godine zatvora.

Takođe, tužiteljka je osim zatvorskih, predložila i novčane kazne i to za Miroslava i Marka Miškovića po osam miliona dinara, a za drugo dvoje optuženih po jedan milion.

Na narednom suđenju zakazanom za kraj ovog meseca sa iznošenjem završnih reči počeće advokati, a nakon njih za to će imati priliku i optuženi. Kada i oni završe sledi presuda.

Prihvaćeni dokazi

Pre nego što je tužiteljka iznela završne reči, sudija Maja Ilić saopštila je da je sudsko veće odbilo većinu dokaza koje je odbrana juče predložila. Prihvaćeni su obrasci poreskih prijava iz 2008. i 2012. godine koje je predložio i Mišković. Oni, kako tvrdi odbrana, pokazuju da sporni porez po tadašnjem zakonu nije ni trebalo da se plati, kao i da se zakon u ovom postupku retroaktivno primenjuje.

Na prigovor tužiteljke, za govornicu je izašao Miroslav Mišković.

„Vrlo mi je žao, ali opet se radi o neznanju tužilaštva“, kazao je.

Utaja poreza preko dve „Mere“

Tužilaštvo tvrdi da je porez utajen tako što je „Mera Investment Fund“ sa Holandskih Antila, koju u postupku kolokvijalno zovu „strana Mera“, akcije Preduzeća za puteve Niš unela u srpsku firmu „Mera Invest“ odnosno „domaću Meru“.

Krajnji vlasnik „strane Mere“ u čijem je vlasništvu „domaća Mera“, prema tvrdnjama tužilaštva, bio je Marko Mišković, navodi se u optužnici.

Odbrana tvrdi da ovim unosom akcija u „domaću Meru“ nije povećan udeo „strane Mere“ jer je ona već bila njen vlasnik stopostotni vlasnik, dok tužiteljka smatra da je povećana vrednost ovog udela.

Na ovaj način Marko Mišković je, prema tvrdnjama tužilaštva, izbegao da plati više od 320 miliona dinara poreza.

Miroslav i Marko Mišković bili su osuđeni na pet i tri i po godine zatvora. Ovu presudu oborio je Apelacioni sud prošle godine i vratio suđenje na početak.

Miroslavu Miškoviću sudilo se i zbog sumnje da je izvlačio novac iz putarskih preduzeća, ali je za ove optužbe pravosnažno oslobođen.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Miroslavu Miškoviću

Comments are closed.