Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Hrkalović

Tužilaštvo traži pet godina zatvora za Hrkalović

Dijana Hrkalović (foto: MUP)

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) traži od suda da bivšu državnu sekretarku Dijanu Hrkalović osudi na pet godina zatvora zbog trgovine uticajem, objavio je NIN. Istraga protiv Hrkalović se nije bavila vezama koje je imala u kriminalnom svetu.

Piše: Jelena Radivojević

Za  optužene saradnike Dijane Hrkalović – nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića i načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića – tužilaštvo je tražilo godinu, odnosno dve godine zatvora, piše NIN koji je imao uvid u optužni predlog. 

Za krivično delo koje se bivšoj državnoj sekretarki stavlja na teret maksimalna propisana zatvorska kazna je osam godina zatvora, ali je tužilaštvo tražilo tri godine manje.

Optužni predlog protiv Hrkalović i njenih kolega podnet je sudu pre dve nedelje nakon čega je ona puštena da se brani sa slobode. 

Hrkalović je optužena da je kao državna sekretarka od Milenkovića tražila da tužilaštvu ne dostavi na vreme izveštaj o veštačenju telefona Veljka Belivuka u okviru istrage za ubistvo Vlastimira Miloševića koji je likvidiran u Beogradu 2017. 

Milenković se, kako piše NIN, oglušio na urgencije tužilaštva i suda i naložio svom potčinjenom Nikoli Raičkoviću da izveštaj o Belivukovoj komunikaciji nareže na DVD i da mu ga preda. Milenković je potom izveštaj dostavio Dijani Hrkalović, a ona je odlučila kada da ga dostavi sudu, piše NIN. Belivuk je kasnije oslobođen u ovom postupku.

Hrkalović je optužena i da je nezakonito prisluškivala Darka Eleza, opasnog kriminalca koji je predvodio grupu profesionalnih ubica. Tužilaštvo tvrdi da joj je u tome pomogao načelnik novosadske policije Milorad Šušnjić.

Šušnjiću je navodno podneta krivična prijava protiv Eleza na osnovu koje je naređeno da se on prisluškuje. Šušnjić je navodno, nezakonito prisluškivao i čoveka koji je prijavio Eleza, Želimira Kreštalicu, pa je i za to optužen.

Milenković je optužen i da je „radi zaštite ugleda tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića“ naredio da se ukloni snimak prisluškivanog razgovora u kome je učestvovao pokojni Branko Stefanović, otac tadašnjeg ministra policije. Više o tome pročitajte ovde.

Hrkalović se sumnjičila i da je naredila da se uništi prisluškivani razgovor advokata Dragoslava Ognjanovića koji je ubijen 2018. godine, ali NIN koji je imao uvid u optužni predlog nije naveo da je optužena za ovo delo.

Tužilaštvo se nije dotaklo veza Hrkalović sa kavačkim kriminalnim klanom i ozloglašenom grupom „Principi“ koju je vodio Belivuk. Dok je bila u vrhu policije dokazi protiv kriminalaca su nestajali, a informacije curile.

Više o tome šta je obeležilo period Hrkalović u MUP-u pročitajte ovde

Comments are closed.