Tužilaštvo traži od bezbednosnih agencija da ispitaju slučaj „Krušik“

Tužilaštvo traži od bezbednosnih agencija da ispitaju slučaj „Krušik“

Fabrika "Krušik" u Valjevu (foto: google maps)

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je od Bezbednosno-informativne i Vojnobezbednosne agencije da provere da li su privatne firme, među kojima je i ona sa kojom je povezan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, bile privilegovane pri kupovini oružja u „Krušiku“, piše nedeljnik NIN.

Piše: Bojana Jovanović

Kako navodi NIN, tužilaštvo je pre deset dana zatražilo od bezbednosnih agencija da prikupe informacije „povodom javno iznetih tvrdnji o privilegovanju određenog broja pravnih lica u privatnom vlasništvu u vezi sa kupovinom i prodajom naoružanja i vojne opreme fabrike ’Krušik’“.

Tužilaštvo se na ovaj korak odlučilo dva meseca pošto su informacije objavljene.

Na pitanja novinara KRIK-a da li će ispitivati ulogu ministra policije Nebojše Stefanovića i njegovog oca Branka u trgovini oružjem, tužilaštvo nije odgovorilo.

Podsetimo, BIRN i portal „Arms watch“ pisali su da je privatni izvoznik „GIM“ koji je povezan sa ministrovim ocem Brankom Stefanovićem kupovao oružje u „Krušiku“ po povlašćenim cenama u odnosu na državnu firmu „SDPR“.

Informacije su dospele u javnost nakon što ih je novinarima dostavio uzbunjivač – Aleksandar Obradović koji je zaposlen u „Krušiku“. On je zbog toga uhapšen i protiv njega se vodi postupak za odavanje poslovne tajne, a predstavnici vlasti javno su ga označili kao špijuna.

Obradović, koji je u kućnom pritvoru, u emisiji „Pressing“ na televiziji N1 pre dve nedelje kazao je da je „Krušik“ godinama poslovao na svoju štetu jer su pojedini kupci imali privilegovane cene koje su bile jednake ili niže od cene koštanja proizvoda.

„Te cene su važile samo za privilegovanu grupu kupaca, a tu su firma ’GIM’, firma Slobodana Tešića, firma iz UAE koja ima svoje predstavništvo u Srbiji, i još jedna beogradska firma“, rekao je Obradović.

Pročitajte više u posebnoj vesti

Pročitajte: Ministar Stefanović između prekršaja i krivičnog dela

1 Comment

  1. Laki kaže:

    Sad ce Gašuc da. istražuje Stefanovića i Vucica . Nema id toga nista. Vrana, brani oci ne vadi. Tesko ovom narodu s njima.