Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za ubistvo advokata Zreleca

Tužilaštvo traži najmanje 30 godina zatvora za ubistvo advokata Zreleca

Vladimir Šaranović (foto: MUP)

U završnim rečima za ubistvo advokata Vladimira Zreleca tužiteljka je rekla da smatra da su na suđenju dokazane tvrdnje iz optužnice i zatražila da sudsko veće optuženog Vladimira Šaranovića osudi na kaznu od 30 do 40 godina zatvora. Advokat optuženog, sa druge strane, istakao je da nijedan dokaz ne dokazuje da je on ubica, kao i da je optužen samo jer je rođak pokojnog Slobodana Šaranovića. Presuda će biti poznata sredinom sledeće nedelje.

Piše: Jelena Radivojević

Tužiteljka Vesna Petrović rekla je da su ključni dokazi to što je Šaranovićev DNK pronađen na čaurama posle pucnjave i što veštak nije mogao da isključi mogućnost da je njegov DNK pronađen na menjaču i donjem delu volana u automobilu „ford fokus“ iz kog je advokat ubijen.

Petrović je rekla da tužilaštvo smatra da je odbrana optuženog bila neubedljiva i neistinita.

Ona je podsetila da je Vladimir Šaranović ispričao da je sa rođakom Slobodanom Šaranovićem, čuvenim crnogorskim kriminalacem, bio u bliskim odnosima, te da je u jednom periodu bio njegov kurir i živeo na relaciji Beograd – Budva. Tužiteljka smatra da je nelogična Vladimirova izjava da nije znao da je Slobodan u sukobu sa Zrelecom, s obzirom da su bili bliski.

Ona je insistirala i na tome da je Šaranovićevo ponašanje tokom hapšenja ukazivalo na to da zna zbog čega ga policija traži, a ne da se krio zbog 300 grama marihuane koja je pronađena u stanu. Tužiteljka je detaljno pričala o pretnjama i napadima koje je Zrelec trpeo pre ubistva navodeći da je i sam mislio da iza toga stoji Slobodan Šaranović.

S obzirom da je ubijen advokat, odnosno neko ko je obavljao posao od javnog interesa, tužiteljka je rekla da smatra da bi adekvatna kazna bila između 30 i 40 godina zatvora.

Prva presuda za ubistvo advokata Advokatica Maja Atanasković, zastupnica Anje Zrelec, supruge ubijenog advokata, rekla je danas da se pridružuje završnoj reči tužilaštva i istakla da će ovo biti prva presuda za ubistvo advokata. „Posle tog 1. decembra 2015. godine desilo se nekoliko napada na advokate, a još dvojica su lišena života – kolega iz Jagodine, kao i advokat Dragoslav Ognjanović, a svi zbog posla koji su obavljali najbolje što su znali. Presuda koju donese ovo veće predstavljaće prvu odluku u vezi ubistva advokata i smatram da će time veće poslati poruku osude društvu. Smatram da je jedina adekvatna kazna u ovom slučaju ona od 40 godina“, rekla je Atanasković.

Advokat optuženog Šaranovića Nenad Bulja osporio je tvrdnju tužilaštva da je advokat vršilac funkcije od značaja za javnost, rekavši da nije tako predviđeno zakonom. U svojoj završnoj reči ukazao je zašto, po njegovom mišljenju, nije dokazano da je Šaranović ubica.

Odbrana: Nema dokaza da je Šaranović ubio Zreleca

Bulja je rekao da su u trenutku ubistva Šaranovići već bili u lošim odnosima, tako da se taj detalj ne uklapa u narativ tužilaštva.

„Neodoljivo mi se nameće utisak da je Vladimir Šaranović, zbog prezimena i porodičnih odnosa, lice kome bi se moglo pripisati izvršenje ovog dela“, rekao je Bulja i dodao da je tužiteljka u završnoj reči govorila o Slobodanu, a ne o Vladimiru Šaranoviću, a da su oni dve različite osobe.

Advokat je izneo niz zamerki na račun veštaka Dušan Keckarevića i njegovog DNK nalaza navodeći da je bilo mnogo nelogičnosti i nedoslednosti, a da je nalaz nekada išao toliko daleko da je, kako kaže Bulja, vređao inteligenciju. On tvrdi da je Keckarević u ovom postupku bio pristrasan i na strani tužilaštva.

Bulja je rekao da to što je Šaranovićev DNK pronađen na čaurama ne znači da je i on pucao, čak i ako je bio u kontaktu sa municijom. Kao primer naveo je suđenje za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, gde se Maji Adrovac čiji je DNK pronađen na čaurama, sudi kao pomagaču.

On je sudu zamerio što nisu prihvaćeni neki dokazi koje je predložila odbrana – novo DNK veštačenje, kao i veštačenje mobilnih telefona kako bi se utvrdilo gde se Šaranović nalazio u vreme ubistva. Ukazao je i da nije utvrđeno poreklo vozila iz kog je pucano, kao ni registarske tablice.

Bulja je podsetio i da je Zrelec napadnut pre ubistva, ali da Šaranović tada nije bio označen kao napadač. Nakon što je upucan, Zrelec je neko vreme bio pri svesti i tada je razgovarao sa porodicom i policijom i nikome od njih nije ukazao na Šaranovića kao mogućeg pucača, iako ga je poznavao, rekao je Bulja.

„Čak i ako ima sumnje, bez dokaza niko ne može biti osuđen“, rekao je Bulja i dodao: „Jedino što bi ovaj slučaj učinilo još gorim je da bude osuđen čovek koji to nije uradio, sumnjam da je to u bilo čijem interesu, a posebno ne porodice Zrelec.“

Tužilaštvo odustalo od optužbi protiv Šaranovićeve supruge
Sudija Nataša Albijanić konstatovala je danas da je tužilaštvo izmenilo optužnicu, te da Natašu Šaranović, suprugu optuženog, više ne goni za prodaju droge. Ova optužba prebačena je na Šaranovića. Podsetimo, prilikom pretresa Šaranovićevog stana policija je pronašla 300 grama marihuane, a Šaranović je na suđenju rekao da je droga bila namenjena ličnoj upotrebi jer je on dugogodišnji korisnik. Njegov advokat rekao je danas da je zanimljivo da tužilaštvo veruje da Nataša Šaranović nema veze sa marihuanom iako je njen DNK pronađen na kesama u koje je droga bila zapakovana, dok ne veruje da Šaranović nema veze sa ubistvom Zreleca iako je ista količina njegovog DNK pronađena na čaurama.

Optuženi Šaranović zatražio je da se odloži suđenje kako bi spremio detaljniju završnu reč, međutim, sudija Nataša Albijanić mu to nije dozvolila, tako da se on danas samo kratko obratio.

„Anja, žao mi je Vas i dece, ja nemam ništa sa ovim, stvarno“, rekao je Šaranović, nakon čega ga je sudija upozorila da ne sme da se obraća oštećenoj Zrelec. „Moram, zbog moralne odgovornosti. Nemam ništa da izjavim, žao mi je zbog Vlade i svega“, završio je Šaranović.

Sukob sa Šaranovićem

Vladimir Zrelec upucan je u decembru 2015. godine ispred svoje kancelarije na Vračaru. Preživeo je napad, ali je preminuo u bolnici mesec dana kasnije. Tužilaštvo tvrdi da je Zreleca ubio rođak poznatog crnogorskog kriminalca Slobodana Šaranovića Vladimir zbog sukoba koji je advokat imao sa Slobodanom.

Slobodana i njegovog brata Branislava Šaranovića Zrelec je zastupao dugi niz godina, osnivao im i vodio firme u inostranstvu.

Nakon što je Slobodan Šaranović u Srbiji optužen da je iz osvete za ubistvo brata Branislava naručio i organizovao ubistvo Nikole Bojovića, brata poznatog kriminalca Luke Bojovića, Crna Gora je zbog istog dela pokrenula postupak protiv njega, a zastupao ga je Zrelec.

Šaranović, međutim, navodno nije bio zadovoljan njegovom posvećenošću zbog čega je došlo do sukoba, tvrdi tužilaštvo. Nekoliko svedoka je na suđenju ispričalo da je Šaranović pretio Zrelecu.

O poslovima Zreleca i Šaranovića pročitajte ovde

Više o grupi Slobodana Šaranovića pročitajte ovde

Comments are closed.