Tužilaštvo traži najmanje 30 godina za pokušaj ubistva Beka

Tužilaštvo traži najmanje 30 godina za pokušaj ubistva Beka

Maja Adrovac (foto: arhiva KRIK)

Tužilac Nenad Stefanović danas je u završnim rečima na suđenju za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka tražio da sudsko veće optužene osudi na po najmanje 15 godina zatvora. Aleksandar Zdravković optužen je da je pucao na Beka, a Maja Adrovac da mu je u tome pomogla tako što je obezbedila municiju.

Piše: Milica Vojinović

„Smatram da su utvrđene sve bitne činjenice i okolnosti koje su navedene u optužnici“, kazao je danas tužilac Stefanović čitajući završne reči.

On je naglasio da je tužilaštvo dokazalo krivicu optuženih, odnosno da je Zdravković pucajući na Beka doveo u opasnost njegov, kao i život njegovog vozača Dragana Dragaša. U tome mu je, bez sumnje, pomogla Adrovac tako što mu je obezbedila municiju, smatra tužilaštvo.

Stefanović se u izlaganju pozvao na balističko i DNK veštačenje, kao i veštačenje telefonske komunikacije optuženog Zdravkovića, rekavši da ona dokazuju krivicu optuženih.

Advokatica Milana Beka Zara Tijanić kratko je rekla da je saglasna sa tužiocem i da se pridružuje krivičnom gonjenju optuženih. Beko nije prisustvovao današnjem suđenju. 

Završne reči su, zatim, izneli i advokati optuženih. Oni su naveli da nema dokaza koji pokazuju krivicu njihovih branjenika ističući veštačenja kao najsporniji deo suđenja.

Advokati: Oslobađajuća presuda jedina moguća odluka 

Prema mišljenju Zdravkovićeve advokatice Milice Colić najproblematičnije je bilo veštačenje telefonske komunikacije za koje je navela da je „sramota za pravosudni sistem“. Mišljenje veštaka je, kako je kazala, sličnije mišljenju detektiva ili kriminologa s obzirom na to da je veštak davao objašnjenja poput onoga da je prekid u telefonskoj komunikaciji Zdravkovića mogao da mu posluži kao alibi.

Podsetimo, veštačenje telefonske komunikacije pokazalo je da je dan pre pokušaja ubistva Beka Zdravković prestao da koristi svoj mobilni telefon, kao i da su u tom trenutku aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio Ivan Adrovac – suprug optužene Maje Adrovac. On je trebalo da svedoči u ovom postupku, ali je sudija Anđelković, nakon nekoliko pokušaja da stupi u kontakt sa švajcarskim organima gde Adrovac izdržava zatvorsku kaznu, odustala od toga. 

Colić je nastojala da ospori i svedočenje Milana Beka koji je na sudu kazao da bi Zdravković mogao da bude napadač i dodao da mu uživo ne izgleda kao na fotografiji koja je objavljena u novinama. Colić je sudskom veću dala odštampanu fotografiju Zdravkovića o kojoj je govorio Beko, a nakon što se tužilac pobunio sudija Marina Anđelković objasnila je da fotografija nije dokaz i prihvatila da je pogleda.

„Pogledajte sliku iz novina i uporedite. Nije se mnogo promenio“, istakla je Colić u pokušaju da ospori tačnost onoga što je rekao Beko.

Jedan od advokata optužene Adrovac Momčilo Minić kazao je da je kroz analizu telefonske komunikacije uveden Ivan Adrovac kao osoba koja je komunicirala sa Zdravkovićem, iako se Adrovac ne pominje u ovom postupku.

Minić se požalio i na odluku suda da ne dozvoli saslušanje policajaca koji su radili na slučaju o tome „kako su uopšte (u istrazi) došli do Maje Adrovac“. Tužilaštvu je zamerio to što nije ni pokušalo da dokaže umišljaj, odnosno nameru Adrovac da izvrši krivično delo.

Slično je naveo i njen drugi advokat Dalibor Katančević istčući da je reč o apsurdnom postupku u kome su se, prema njegovim rečima, dešavale stvari kao u filmovima i serijama.

On je veštake optužio da su „željni slave“, a osvrnuo se i na kaznu koju mu je sudija izrekla jer je prilikom rasprave na jednom ročištu vređao veštaka.

„Mene je to koštalo 60.000 dinara, a na Vama je da ne dozvolite da ove ljude to košta života“, kazao je Katančević sudiji.

Advokati su se saglasili da je jedina moguća odluka suda da njihove branjenike oslobodi optužbi.

Zdravković: Tužilaštvo nije dokazalo ništa

Sudskom veću se obratio i Zdravković koji je rekao da nije kriv za pokušaj ubistva Beka.

„Tužilaštvo nije dokazalo ništa, a najteže je braniti se ni od čega“, rekao je čitajući svoje završne reči sa papira na kome je tekst bio napisan rukom.

I on se dotakao veštačenja koja su bila izvedena tokom suđenja, navodeći da je njegova telefonska komunikacija pokazala da je, u periodu nakon što se dogodio pokušaj ubistva Beka, on nalazio prvo na Dorćolu, pa na Novom Beogradu.

„Da sam izvršio ovo krivično delo ne bih se odmah vozio po gradu, odnosno išao kod tadašnje devojke na Novi Beograd“, kazao je Zdravković.

Nakon što se vratio na optuženičku klupu sa nje je ustala optužena Adrovac i kratko rekla da je saglasna sa rečima svojih advokata i da ne želi ništa da doda.

Milan Beko (foto: skrinšot N1)

Sudija je presudu najavila za kraj meseca.

Ovo će biti druga prvostepena presuda u postupku za pokušaj ubistva Beka koji se dogodio pre tačno pet godina.

Pet godina od pokušaja ubistva

Milan Beko napadnut je u novembru 2014. godine ispred svoje kuće na Senjaku. Biznismen je sedeo na zadnjem sedištu automobila i razgovarao telefonom kada je njegov vozač usporio da bi otvorio kapiju. 

Kako se navodi u optužnici, Zdravković je prišao i ispalio više hitaca – prvo u zadnje staklo i u suvozačev prozor, a potom u unutrašnjost kola. Beko je zatim nogama gurnuo vrata u pokušaju da odgurne napadača i iskočio iz vozila. Zdravković je tada pucao još tri puta i naneo Beku povrede opasne po život.

Slučaj su od početka pratile brojne kontroverze, a tabloidi su iz dana u dan objavljivali otkrića iz istrage. Komentarišući ovo, Beko je na sudu pre više od dve godine rekao da je „javnosti dat scenario posredstvom tabloida koji odgovara naručiocu ubistva i izvršiocima.“

„Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, dodao je tada biznismen.

Policija je na čaurama na mestu događaja pronašla DNK Maje Adrovac i uhapsila je.

Ona je tokom istrage bila osumnjičena da je pucala na Beka, ali je kasnije optužena da je pomagala nepoznatoj osobi tako što joj je obezbedila municiju. Adrovac je oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu u decembru 2016. godine i naložio novo suđenje.

U međuvremenu, policija je uhapsila Aleksandra Zdravkovića, koji je zatim optužen da je pucao u Beka, pa su postupci protiv njih dvoje spojeni u aprilu 2017.

Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.