Tužilaštvo traži da Dačićev bivši šef kabineta bude osuđen ili da mu se ponovo sudi

Tužilaštvo traži da Dačićev bivši šef kabineta bude osuđen ili da mu se ponovo sudi

Branko Lazarević (foto: krik.rs)

Tužilac Saša Ivanić u svojoj žalbi na presudu kojom je Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra policije Ivice Dačića oslobođen optužbi za odavanje službene tajne, zatražio je danas od Apelacionog suda da preinači presudu ili je ukine i slučaj vrati na ponovno suđenje.

Piše: Bojana Pavlović

Lazarević je u decembru prošle godine oslobođen optužbi da je odavao službene tajne saradnicima Darka Šarića, a o presudi sada odlučuje Apelacioni sud koji može da je potvrdi, preinači ili ukine i vrati na ponovno suđenje. Osim Lazarevića oslobođeni su i policajac Boris Gara, optužen da je Lazareviću dostavljao informacije, kao i Šarićevi saradnici Rodoljub Radulović i Radovan Štrbac.

Sudsko veće koje će ispitivati presudu čine Nada Zec, Sretko Janković, Bojana Paunović, Vesna Petrović i Dragan Ćesarović.

Sudija Danko Laušević, koji je oslobodio Lazarevića, u obrazloženju je naveo da tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je bio član kriminalne grupe Darka Šarića, niti da je imao pristup poverljivim podacima koji predstavljaju službenu tajnu i da ih je saopštavao Šarićevim saradnicima.

Tužilac Saša Ivanić ocenio je sudijina obrazloženja kao nejasna i protivrečna. On je podsetio da tužilaštvo nije ni tvrdilo da je Lazarević imao pristup tajnim podacima, već da mu ih je saopštavao optuženi Boris Gara, policajac zaposlen u službi koja se bavila praćenjem i prisluškivanjem. Način na koji je Lazarević došao do podatka, tvrdi tužilac, nije od značaja za slučaj, već je ključno da je on službenu tajnu saopštio kriminalcima.

Sudija je, međutim, sporio i da su podaci koje je Lazarević saopštavao bili službena tajna. Stav suda je da su tajni podaci oni koji su proistekli iz mera nadzora, odnosno sadržaj prisluškivanih razgovora ili snimaka. Za sud nije bitno ni to što je Lazarević, po sopstvenom priznanju, kriminalcima preneo da se protiv njih ne vodi postupak.

Tužilac je, pak, bio suprotnog mišljenja.

„Tajni podatak je sama činjenica da je neko prisluškivan i praćen. Za neko lice može biti od značaja i negativna informacija, da policija protiv njega ne vodi bilo kakav postupak“, istakao je Ivanić.

On je podsetio da je sudija Laušević iz postupka izbacio glavne dokaze tužilaštva, prisluškivane razgovore u kojima se čuje šta je Lazarević prenosio uz obrazloženje da su nezakoniti.

„Mi smo se našli u situaciji da u ovom slučaju od dokaza imamo samo korice spisa predmeta. Izbačeni su telefonski razgovori, izdvojeni su zapisnici o saslušanju. Od dokaza nije ostalo bukvalno ništa“, istakao je Ivanić.

 Zapisnici o saslušanju optuženih takođe su bili izbačeni, ali su potom ipak vraćeni u postupak. U svom iskazu, koji je ostao kao dokaz u slučaju, Lazarević je ispričao da su ga kriminalci u više navrata pitali da proveri „ima li za njega nešto“, da je on to i učinio. Pošto im je preneo da policija protiv njih ne vodi istragu, odnosno da nema ništa, smatrao je da nije odao službenu tajnu.

Da je presuda manjkava, tvrdi Ivanić, najbolje pokazuje Lauševićeva rečenica da je „sud cenio i druge dokaze koje nije obrazlagao u presudi jer nisu odlučujuće“. Sudija pritom nije naveo o kojim dokazima je reč.

Branioci su posle tužiočevog izlaganja opovrgavali njegove zamerke i tražili da sud potvrdi presudu.

Podsetimo, prema tvrdnji tužilaštva Lazarević je bio u kontaktu sa Šarićevim saradnicima Rodoljubоm Radulovićem i Radovanom Štrpcem kojima je dojavljivao šta preduzima policija, tvrdi tužilaštvo.

Optužnica protiv Lazarevića podignuta je u septembru 2014. Tužilaštvo je prikupilo desetine snimaka prisluškivanih razgovora između Lazarevića i Radulovića za  koje su tvrdili da dokazuju šta je Lazarević saopštavao kriminalcima.

Trebalo je da razgovori budu preslušani na suđenju, međutim, Lazarevićeva odbrana učinila je velike napore da se to ne desi. Od početka postupka tvrdili su da su snimci nezakoniti i tražili da budu izbačeni iz dokaza.

Sudija Laušević izbacio je snimke iz postupka jer se tužilac, prema njegovom mišljenju, nije na vreme izjasnio o tome da li ih koristiti kao dokaz i u kom postupku.

KRIK je 2015. objavio snimke susreta Lazarevića i Radulovića koje možete pogledati ovde.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

1 Comment

  1. Ovo su poslednji pokušaji da se povampiri sasvim pravedno upokojeni montirani policijsko-politički proces protiv nevinog i oklevetanog čoveka (sve navedeno je i dokazano). Tužilaštvo nema dokaze, iskazi lažnih svedoka pali su kao kula od karata = nema ništa od te priče.