Tužilaštvo traži 154 godine zatvora za Šaranovićevu grupu

Tužilaštvo traži 154 godine zatvora za Šaranovićevu grupu

Na današnjem suđenju grupi Slobodana Šaranovića pregledani su poslednji dokazi protiv optuženih za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Tužilac Milenko Mandić izneo je završnu reč i zatražio ukupno 154 godine i šest meseci zatvora za članove grupe.

Piše: Milica Vojinović

Među poslednjim dokazima koji su danas predstavljeni su dokumentacija o pretresu stana optuženog Miloša Delibašića u Budvi, izveštaji o grafološkom i DNK veštačenju, ali i pisma optuženog Miloša Vojnovića koja je iz pritvora slao tužiocu Mandiću.

Predsedavajući sudija Vladimir Duruz kazao je da ova pisma ulaze u dokaze i da ona eventualno mogu promeniti kredibilitet njegovog statusa kao okrivljenog svedoka. Pisma su, međutim, samo kratko prikazana u sudu i nije bilo moguće videti njihov sadržaj.

Tužilac je zatim prisutnima uručio izmenjenu optužnicu u kojoj je, kako je rekao, izmenio status optuženih – Slobodana Šaranovića koji je ubijen pre gotovo godinu dana i Miloša Vojnovića koji je u međuvremenu dobio status okrivljenog svedoka.

Tužilac Mandić je u završnoj reči rekao da su navodi optužnice potvrđeni svedočenjem Miloša Vojnovića koje je u skladu sa svim prezentovanim dokazima.

Mandić je istakao da je očigledno da su optuženi „postupali kao organizovana kriminalna grupa“ čiji je organizator bio Slobodan Šaranović, kao i da su „delovali planski i organizovano“. Motivacija za ovo, kako je naveo, bila je bezobzirna osveta i koristoljublje.

„Sve govori u prilog teze tužilaštva“, istakao je tužilac i predložio kazne za optužene.

Tužilac je za Miloša Delibašića, navodeći da je organizator kriminalne grupe i da je podstrekao na ubistvo Miloša Vidakovića u Budvi, tražio najveću kaznu – 42 godine zatvora.

Za Slavišu Novakovića i Ratka Koljenšića koji su optuženi za kriminalno udruživanje i ubistvo predložio je najmanje po 34 godine zatvora, odnosno minimum četiri godine za prvo i 30 za drugo krivično delo.

Tužilac je predložio da Saša Cvetanović, optužen za ubistvo Nikole Bojovića, bude osuđen na najmanje 30 godina zatvora, dok je za Gorana Bojanića, optuženog za kriminalno udruživanje predložio kaznu zatvora od najmanje četiri godine.

Za Miloša Vojnovića, koji je priznao da je ubio Vidakovića i na osnovu čijeg svedočenja je podignuta optužnica, tužilac je predložio kaznu od 10 godina i šest meseci zatvora, koliko je i predviđeno sporazumom o svedočenju koji je Vojnović ranije potpisao sa tužilaštvom.

Nakon završnih reči advokata, sud će odlučivati o krivici i doneti presudu.

Grupa je optužena za kriminalno udruživanje, dva ubistva – Nikole Bojovića, brata kriminalna Luke Bojovića i ubistvo Miloša Vidakovića, kao i za pripreme još četiri likvidacije. Prema optužnici, Šaranović je ubistvo Nikole Bojovića naručio iz osvete verujući da je Luka Bojović odgovoran za ubistvo njegovog brata Branislava.

Strahujući od osvete Luke Bojovića, grupa je pripremila likvidaciju njegovih ljudi.

Slobodan Šaranović ubijen je ispred svoje kuće u Budvi u martu prošle godine u 78. godini života.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Pročitajte posebnu priču o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Comments are closed.