Tužilaštvo predložilo nove dokaze protiv optuženih za ubistvo Đurovića

Tužilaštvo predložilo nove dokaze protiv optuženih za ubistvo Đurovića

Blažo Đurović (foto: arhiva/KRIK)

Tužilac Saša Drecun predložio je na današnjem suđenju za ubistvo Blaža Đurovića da se u dokaze uvrsti izveštaj veštaka koji pokazuje da je DNK jednog od dvojice optuženih pronađen u automobilu zapaljenom nakon ubistva. Advokati su se usprotivili ovom predlogu, a sudsko veće će odlučiti da li će prihvatiti ove dokaze na nekom od narednih ročišta.

Piše: Milica Vojinović

Na rukavicama i delu rukava pronađenim u gepeku izgorelog BMW-a koji je otkriven na Voždovcu ubrzo nakon Đurovićevog ubistva nađen je DNK optuženog Darka Veskovića, rekao je danas tužilac. On je predložio sudu da izveštaj veštaka kojim je utvrđeno da je u pitanju Veskovićev DNK prihvati kao dokaz u ovom postupku.

Veštačenje je urađeno pre nešto više od mesec dana, a advokati su kritikovali tužioca što ove dokaze predlaže tek sada.

Veskovićeva advokatica Zora Dobričanin Nikodinović kazala je da je ovakvo postupanje tužioca neprimereno i da je izveštaj trebalo da predloži na pripremnom, odnosno prvom ročištu na kom se raspravlja o dokazima.

„Ovo znači da optužnica nije bila zrela za potvrđivanje. Zašto je podignuta optužnica? Zato što je isticao pritvor. To je često problem“, rekla je ona.

Advokat Nemanje Ivanova, Dejan Lazarević, saglasio se sa koleginicom i istakao da je tužilaštvo imalo sve uslove da ovo veštačenje uradi ranije.

Odluku o tome da li će da prihvati predlog tužioca sudija će, kako je rekla, doneti nakon što se upozna sa izveštajem.

Vesković u samici

Veskovićeva advokatica govorila je i danas, kao i na prethodnim suđenjima, o tome da je njenom klijentu ugrožena bezbednost.

Kako je navela, njegovom bratu je ranije policija saopštila da je u opasnosti, a potom je teško ranjen u Nemačkoj. Veskovićev brat, podsetimo, ranjen je u pucnjavi u nemačkom gradu Forst sredinom prošlog meseca, a tada su ubijena dva muškarca. Mediji su pisali da su žrtve pripadnici škaljarskog kriminalnog klana.

Dobričanin Nikodinović se sudiji požalila i na pritvorske uslove svog branjenika.

„Nalazi se u samici u pritvoru u Ustaničkoj ulici, bez Vaše odluke i njegove volje“, kazala je i upitala zašto je on u tako strašnim uslovima, dok je optuženi Ivanov u grupnoj sobi Centralnom zatvoru.

„Vi znate da se ja ne bavim rasporedom pritvorenika po sobama“, odgovorila joj je sudija.

Suđenje je zatim odloženo za jul pošto u sudnicu Centralnog zatvora danas nisu došla dvojica veštaka koja je trebalo da svedoče.

Podsetimo, Blažo Đurović je ubijen u martu prošle godine dok je sedeo u automobilu ispred svoje kuće na Dušanovcu. Ubica je na njega pucao više od 20 puta i zatim pobegao. Policija je ubrzo pronašla zapaljen auto nedaleko od mesta ubistva za koji pretpostavlja da je korišćen prilikom likvidacije.

Nemanja Ivanov uhapšen je dve nedelje nakon ovog događaja, dok je Darko Vesković uhapšen u Hrvatskoj mesec dana kasnije. Tužilaštvo ih je optužilo za ubistvo u oktobru prošle godine.

Kriminalna prošlost

Ubijeni Đurović bio je poznat istražnim organima. Sumnjičen je za nedozvoljeno posedovanje pištolja, ali je oslobođen jer je jedan od muškaraca sa kojima je bio u vreme kada je policija pronašla oružje preuzeo krivicu na sebe. Sudilo mu se i za otmicu Jovice Radonjića, člana kriminalne grupe „Firma“ koji je ubijen u aprilu 2015, ali je postupak protiv Đurovića obustavljen usled smrti. Više o mafijaškim obračunima počitajte ovde.

Probleme sa zakonom imali su i optuženi za Đurovićevo ubistvo.

Nemanja Ivanov je osuđivan zbog različitih krivičnih dela. U postupku za ubistvo Vladana Veličkovića u hotelu „Majdan“ u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora jer je, kako je utvrdio sud, tukao Veličkovića u koga je potom pucao Stanko Buhanac. Buhanac je osuđen na 13 godina. U junu 2007. bio je osuđen na godinu i po dana zatvora zbog otmice.

Nemanja Ivanov (foto: printskirn/FTV)

O Ivanovu se pisalo i u Bosni i Hercegovini pre nekoliko godina. Tada je u akciji „Papirus“ agencije za istrage i zaštitu – SIPA otkriveno da je bio jedan od više desetina osoba koje su nabavile lažni pasoš od grupe uhapšene zbog falsifikovanja dokumenata. Pasoš koji je Ivanov nabavio od ove grupe bio je na ime Miladina Jakovljevića. (FOTO)

I optuženi Vesković je ranije osuđivan. Između ostalog, dobio je uslovnu kaznu zbog falsifikovanja dokumenata jer je 2017. pokušao da pređe granicu na prelazu Horgoš koristeći lažni pasoš.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Đurovića

Comments are closed.