Tužilaštvo potvrdilo pisanje KRIK-a, ali tvrdi da im policija nije dostavila dokaze

Tužilaštvo potvrdilo pisanje KRIK-a, ali tvrdi da im policija nije dostavila dokaze

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić (foto: arhiva printscreen)

Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je današnje otkriće KRIK-a – da je u aprilu prošle godine primilo krivičnu prijavu u kojoj je policija identifikovala bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića kao pomagače narko-bosa Darka Šarića i njegove grupe. Tužilaštvo protiv ove dvojice funkcionera nije pokrenulo istragu, a u saopštenju navodi da im policija nije dostavila dokaz da se iza kodnih imena u „skaj” porukama Edo i Markus kriju upravo Stefanović i Parezanović.

Piše: Sofija Bogosavljev

Nakon što smo danas objavili tekst, tužilaštvo je portalu Nova.rs potvrdilo pisanje KRIK-a – da je policija 2022. godine podnela krivičnu prijavu protiv grupe narko-bosa Darka Šarića, navodeći i tačnu stranicu krivične prijave na kojoj se pominju imena Stefanovića i Parezanovića.

Tužilaštvo, međutim, tvrdi da im policija nije poslala dokaz da se iza nadimaka Edo i Markus kriju ovi funkcioneri. 

„Na 61. strani krivične prijave (poslednji pasus) policija analizira sadržinu komunikacije između okrivljenih Aleksandra Boškovića i Darka Šarića i na tri mesta pored nadimaka „Edo“ i „Markus“ u zagradi navode imena „Nebojša Stefanović“ i „Marko Parezanović“. Osim tih navoda policija u prilogu krivične prijave nije dostavila nijedan materijalni dokaz da se nadimak „Edo“ i „Markus“ odnose na Nebojšu Stefanovića i Marka Parezanovića, niti da su ova lica u spornom periodu uopšte koristila Sky ECC aplikaciju. Dokazi o ovome nisu prikupljeni ni tokom istrage, niti je ova sumnja do sada potvrđena u dosadašnjem toku glavnog pretresa“, navodi se u odgovoru tužilaštva.

U saopštenju tužilaštvo podseća da je grupa Darka Šarića u tom periodu komunicirala preko „skaja” koristeći šifre i nadimke. 

„Utvrđivanje da tačno određeno lice stoji kao korisnik iza određene šifre ili nadimka, tzv. Identifikacija, mora biti potkrepljena materijalnim dokazima. U slučaju nadimaka Edo i Markus policija nije dostavila niti jedan dokaz koji bi potvrdili o kojim licima je reč“.

Šta smo pitali tužilaštvo?

KRIK je upitao zbog čega tužilaštvo nije pokrenulo istragu protiv Nebojše Stefanovića i Marka Parezanovića, s obzirom na to da su u krivičnoj prijavi označeni kao Edo i Markus, koji pomažu grupi Darka Šarića. 

Pitali smo i da li je tužilaštvo uopšte saslušalo Nebojšu Stefanovića i Marka Parezanovića na ove okolnosti.

Takođe, pitali smo i da li je tužilaštvo utvrdilo ko se krije iza nadimaka Dolar, ko je Nikola P, a ko je Oskar?

Na kraju, KRIK je pitao i da li je tužilaštvo saslušalo predsednika Apelacionog suda Duška Milenkovića, budući da se iz „skaj” poruka vidi da se viđao sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe koju je vodio Šarić?

Policija: Stefanović i Parezanović pomagali Šariću

KRIK je ekskluzivno objavio dokument u kojem je srpska policija identifikovala dva moćna predstavnika države koji su pomagali Šariću, to su bivši ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik BIA Marko Parezanović. Međutim, tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao.

Stefanović je, prema istrazi, Šariću dodelio dvojicu svojih saradnika iz policije da pomažu klanu, ali je i lično dostavljao poverljive informacije ovoj grupi. Od Šarićeve grupe dobio je sat koji vredi 17.000 evra, otkrivaju poruke koje su kriminalci razmenjivali. Parezanović, uticajni čovek iz BIA,  navodno je kriminalcima bio prolaz do moćnog funkcionera kog su nazivali Oskar. Identitet čoveka koji se krije iza ovog nadimka do sada nije otkriven. 

Sem njih, Šariću je pomagao i moćnik kojeg su kriminalci nazivali Nikola P, a kojeg takođe ni policija ni tužilaštvo nisu identifikovali.

Ova grupa uticajnih ljudi, okupljena oko narko-bosa Šarića, pokušala je i da izvrši pritisak na sudiju Apelacionog suda Milimira Lukića, pokazuju “skaj” poruke. Sudija Lukić je odlučivao o presudi protiv Šarića, za šverc skoro šest tona kokaina, a grupa je želela da izdejstvuje blažu kaznu. Lukić na kraju nije učestvovao u donošenju konačne presude Šariću pošto ga je Vrhovni sud isključio iz veća.

Više pročitajte u priči: Policijska prijava: Nebojša Stefanović i Marko Parezanović pomagali Šarićevom klanu

Comments are closed.