Tužilaštvo: Ništa novo o slučaju Savamala

Tužilaštvo: Ništa novo o slučaju Savamala

Devet meseci od bespravnog rušenja objekata u Savamali Više javno tužilaštvo i dalje nije pokrenulo istragu.

Piše: Bojana Pavlović

Iako je od rušenja u Savamali prošlo devet meseci, na pitanja novinara u tužilaštvu odgovaraju kratko – „Nema ništa novo o ovom slučaju“.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine saopštilo da policija ne radi po njihovim zahtevima za prikupljanje informacija o ovom slučaju, ali ne želi da odgovori da li je o tome obavestilo druge nadležne organe – Višeg javnog tužioca, ministra policije, Vladu Srbije ili skupštinu.

U međuvremenu i dalje traje predistražni postupak, ali javnost nije obaveštena da li je i koliko postupak napredovao.

Podsetimo, privatni objekti u beogradskoj četvrti Savamala srušeni su bagerima u izbornoj noći aprila prošle godine. Osobe pod fantomkama koje su učestvovale u rušenju lišavale su slobode građane koji su se tu zatekli.

Građani su zvali policiju koja je odbila da izađe na teren.

Zaštitnik građana Saša Janković je zbog ovih tvrdnji obavio kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo sa vrha. Zaštitnik je tražio da se otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

Više javno tužilaštvo reagovalo je tek deset dana posle rušenja kada je saopštilo da je prošlo previše vremena i da uviđaja neće biti. Tada je zatražilo od policije da sasluša svedoke i prikupi dokaze, među kojima i snimak rušenja do koga je došao KRIK.

Izjave državnih zvaničnika o rušenju u Savamali bile su oprečne – od toga da grad nije naredio da se objekti sruše, pa do toga da ih je trebalo srušiti jer su u pitanju nelegalne barake.

Premijer Aleksandar Vučić u junu je izjavio da su za rušenje odgovorni najviši organi grada Beograda, ali nije želeo da imenuje osobe koje su naložile i koordinisale rušenje.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Pogledajte snimke rušenja koje je objavio KRIK

Comments are closed.