Tužilaštvo nije proveravalo prijavu DJB-a o slučaju „tetka iz Kanade“

Tužilaštvo nije proveravalo prijavu DJB-a o slučaju „tetka iz Kanade“

Posle nepunih pet meseci ignorisanja Tužilaštvo za organizovani kriminal odgovorilo je novinarima KRIK-a da nije proveravalo navode krivične prijave protiv ministra Aleksandra Vulina koju je pokret „Dosta je bilo“ u oktobru prošle godine podneo zbog sumnji na pranje novca. Iz tužilaštva kažu da za slučaj nisu nadležni.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo je u odgovoru navelo da je slučaj već proveravalo i ustanovilo da nije nadležno pošto, kako tvrde, Vulin u vreme kupovine stana nije bio funkcioner. U prijavi, prema njihovim rečima, nema novih činjenica koje bi ukazale na to da je Vulin tada ipak bio funkcioner.

„Povodom krivične prijave ʼDosta je biloʼ nije doneta posebna odluka, jer je po istim navodima već odlučivano“.

Ovo tužilaštvo je vodilo postupak protiv Vulina na osnovu izveštaja koji im je u decembru 2015. dostavila Agencija za borbu protiv korupcije – ispitivalo je da li je Vulin zloupotrebio službeni položaj i primio mito.

Tek posle dve godine zaključilo je da za slučaj nije nadležno, istovremeno tvrdeći i da nema dokaza da je Vulin izvršio neko od ova dva krivična dela.

Slučaj su prosledili Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu, ne i poreklo novca kojim je kupio stan.

Sumnje na pranje novca, međutim, nije proveralo nijedno od ova dva tužilaštva.

Podsetimo, Vulin je stan u Beogradu kupio u julu 2012. godine. U tom trenutku bio je poslanik, a manje od mesec dana kasnije postao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Samo nekoliko meseci nakon stupanja na funkciju, sklopio je sumnjiv posao vredan oko milion evra za nabavku i instalaciju sigurnosnih kamera na teritoriji Kosova.

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je dve godine kasnije postupak kontrole Vulinove imovine i zatražila da objasni poreklo novca kojim je kupio stan.

Vulin je Agenciji nudio više neuverljivih objašnjenja, između ostalog, i da mu je novac za stan pozajmila suprugina tetka iz Kanade. Nakon provere njegovih iskaza Agencija mu nije poverovala i svoj izveštaj poslala je Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kada se ovo tužilaštvo proglasilo nenadležnim, Agencija je izveštaj dostavila i Višem tužilaštvu koje je se takođe nije pozabavilo „tetkom iz Kanade” – rekavši da je o slučaju već odlučilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pročitajte više o slučaju „tetka iz Kanade”

Pročitajte više o tome kako su tužilaštva odbacila slučaj protiv Vulina

 

Comments are closed.