Tužilaštvo: Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci

Tužilaštvo: Nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci

Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je da u slučaju pronađenog oružja nedaleko od porodične kuće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Izvor: Beta, KRIK

„Nakon okončanog predistražnog postupka koje je Više tužilaštvo u Beogradu vodilo u pravcu utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za ostavljeno oružje u Jajincima i sveobuhvatnih provera izvršenih od strane nadležnih policijskih službi nismo našli zakonskih osnova za pokretanje krivičnog postupka za krivično delo iz naše nadležnosti“, rečeno je iz tužilaštva agenciji Beta.

Krajem oktobra 2016. godine u Jajincima su pronađeni sanduci sa oružjem u kojima se nalazila zolja, nekoliko ručnih bombi i municija.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović tada je izrazio zabrinutost za bezbednost u to vreme premijera Aleksandra Vučića i saopštio da su na oružju pronađeni tragovi DNK tri osobe, ali da su otisci nađeni jedni preko drugih pa je teško izolovati jedan koji bi služio za upoređivanje.

Odmah po pronalasku oružja usledile su reakcije Vučićevih bliskih saradnika iz vlade koji su ovaj događaj opisivali kao pokušaj atentata. Premijer je, međutim, rekao da ne misli da je to slučaj.

„Nemam nijedan dokaz da je neko hteo da me ubije. Čudno je mesto izabrano, možda se slučajno poklopilo“, rekao je na konferenciji za novinare objasnivši da su mu osobe iz njegovog obezbeđenja rekli da je oružje ostavljeno na „idealnom mestu“. „Mogu samo da pretpostavim da je to slučajno tamo neko ostavio. Za mene je najveća briga što se tamo deca igraju, to su bombe, zolja da je eksplodirala, to bi bila katastrofa. Pobila bi 20 dece.“

Stefanović je nekoliko dana kasnije kazao i da je policija u blizini Vučićeve porodične kuće u tri dana locirala 97 „bezbednosno interesantnih osoba“ i da je saslušano 37, ali da niko nije uhapšen. Ministar je rekao i da Aleksandar Vučić strahuje da je meta bio njegov brat Andrej Vučić.

Krajem prošle godine Stefanović je novinarima saopštio da policija neće davati informacije o slučaju da ne bi naškodila istrazi i upozorila kriminalce.

„Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo. I onda se postavlja pitanje zašto bismo to uradili. Dakle, mi želimo da kriminalci nagađaju, želimo da budu u mraku, da ne znaju šta policija zna. Sledeća faza je da kada budemo imali dovoljno dokaza nekoga privedemo, onda ćemo imati i više informacija da vam pružimo“, objasnio je Stefanović.

Ministar Stefanović je 26. oktobra u Skupštini Srbije odgovarajući na poslanička pitanja izjavio da se istrazi o oružju nađenom u Jajincima poklanja maksimalna pažnja, bezbednosne službe rade svoj posao, ali da ne može da iznosi više detalja u javnost.

Comments are closed.