Tužilaštvo: MUP da otkrije ko je rušio u Savamali

Tužilaštvo: MUP da otkrije ko je rušio u Savamali

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je danas od MUP-a da otkrije identitet osoba koje su bespravno srušile objekte u Savamali. Tužilaštvo zahteva da se ispita i rad policije u noći rušenja.

Piše: Jelena Radivojević

Nakon više od godinu dana predistražnog postupka, Više javno tužilaštvo u Beogradu je početkom jula saopštilo da nije nadležno za slučaj Savamala i on je tada prešao u Prvo osnovno tužilaštvo.

Ovo tužilaštvo danas je zatražilo od MUP-a, Direkcije policije i Uprave kriminalističke policije podatke koji će dovesti do otkrivanja identiteta osoba koje su bespravno rušile objekte u Hercegovačkoj ulici i nezakonito lišavale slobode slučajne prolaznike.

Tužilaštvo je MUP-u naložilo i da u skladu sa svojim nadležnostima utvrdi koje sve radnje su nadležni državni organi preduzeli u noći kada su objekti srušeni, navodi se u saopštenju.

Zahtev za prikupljanje obaveštenja upućen je i Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a kako bi se utvrdile činjenice o postupanju policijskih službenika u vezi sa rušenjem objekata u Savamali, navodi tužilaštvo.

Fantomke i bageri

Podsetimo, u izbornoj noći 24. aprila prošle godine u Hercegovačkoj ulici bagerima su porušeni privatni objekti. Osobe maskirane fantomkama koje su učestvovale u rušenju lišavale su slobode građane koji su se zatekli na licu mesta.

Građani su zvali policiju koja je, međutim, odbila da dođe na mesto događaja. Tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković obavio je kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje da se ne postupa stiglo „sa vrha“. Zatražio je od MUP-a da otkrije ko je odgovoran što policija nije radila po zakonu, ali javnost do danas nije obaveštena da li je istraga sprovedena.

Više javno tužilaštvo u Beogradu oglasilo se tek deset dana nakon rušenja – saopštenjem da je prošlo previše vremena da bi uviđaj bio izvršen. Tada je zatražilo od policije da sasluša svedoke i prikupi dokaze, među kojima i snimak rušenja do koga je došao KRIK.

Istovremeno, vrh vlasti davao je različite izjave – da grad Beograd nije imao nikakve veze sa rušenjem, te da je objekte trebalo srušiti jer su nelegalne barake.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da je za rušenje odgovoran najviši vrh gradske vlasti, ali nije imenovao osobe koje su naredile i koordinisale rušenje.

Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u intervjuu za KRIK u februaru ove godine rekla je da joj se suprug pohvalio da je učestvovao u rušenju u Savamali. Uradio je to, kako je navela, da otkloni smetnje izgradnji kapitalnog projekta „Beograd na vodi“.

„Ispričao je to kao najobičniji događaj. ’Imao sam problem, neki nisu hteli da se isele. Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice“, rekla je Mali.

Marija Mali nikada nije pozvana u tužilaštvo da da izjavu o navodima da je Siniša Mali učestvovao u rušenju.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *