Tužilaštvo kažnjeno milion dinara zbog Savamale

Tužilaštvo kažnjeno milion dinara zbog Savamale

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaznio je Više javno tužilaštvo u Beogradu sa ukupno milion dinara, prvenstveno zbog slučaja Savamala. Tužilaštvo novac treba da uplati u republički bužet.

Izvor: Beta

Kako je objavio list „Danas“, od sedam rešenja kojima je poverenik naložio Tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, pet se odnosi na slučaj Savamala, odnosno rušenje objekata u Hercegovačkoj ulici.

Osim Savamale, poverenik je VJT-u naložio da portalu „Pištaljka“ dostavi informacije o toku istrage protv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i da neimenovanom advokatu dostvi informacije o angažovanju branioca po službenoj dužnosti.

List navodi da je poverenik VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a potom još pet kazni u iznosu od 180.000 dinara, kao i da je rok za plaćanje kazni odavno istekao.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je za list da je nekome u interesu da održava postojeći kontekst u kom se kazne za nepoštovanje zakona ozbiljno odnose samo na građane i preduzetnike, ali ne i za državne organe i funkcionere.

„Pitanje prinudnog izvršenja rešenja o novčanim kaznama koje izriče Poverenik odavno je otvoreno i neuralgično. S tim u vezi imali smo i tragikomične situacije poput raspada sistema, pa su izvršni sudovi sa područja sudova u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu izvršavali ta rešenja, a u Beogradu jedno vreme izvršavali, a potom prestali“, rekao je Šabić.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

2 Comments

  1. Ariljac kaže:

    Puna podrska Vasem radu na otkrivanju kriminalu bilo koje vrste.

    • Genije kaže:

      Da samo sto im ne pada na pamet da pokrenu pricu o kradji Djilasa,Ruzice,Tadica,Dinkica….