Tužilaštvo godinu dana proverava izveštaj o Malom

Tužilaštvo godinu dana proverava izveštaj o Malom

Više javno tužilaštvo ni nakon godinu dana nije završilo proveru izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Deo koji se odnosi na sumnju da Mali nije prijavio imovinu Agenciji prosleđen je Prvom osnovnom tužilaštvu.

Piše: Bojana Pavlović

Izveštaj u kome iznosi sumnje da je Mali umešan u više krivičnih dela uključujući i pranje novca, Agencija je prošlog avgusta dostavila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Ono je pokrenulo postupak, međutim do danas nema novih informacija o tome dokle se stiglo sa proverom navoda iz izveštaja.

„Provere su u toku“, rečeno je KRIK-u u ovom tužilaštvu, uz objašnjenje da je deo predmeta koji se odnosi na prijavljivanje imovine prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu.

Ovo tužilaštvo proveravaće samo da li je Mali na vreme prijavio svu imovinu koju poseduje.

„Kada razmotrimo spise predmeta, poslaćemo zahtev za prikupljanje obaveštenja“, kaže za KRIK Aleksandra Đenadić, portparolka Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Više javno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanje KRIK-a zbog čega predmet ne vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal s obzirom da je pranje novca u njegovoj nadležnosti, kao i da li je ispitivalo Sinišu Malog.

Izveštaj Agencije o Malom

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je vanrednu kontrolu imovine gradonačelnika u oktobru 2015, dva dana nakon što je KRIK objavio priču da je Mali kao direktor dve ofšor firme trgovao nekretninama na bugarskom primorju.  Po završetku provere, Agencija je sastavila izveštaj i prosledila ga tužilaštvu.

„Imajući u vidu da se radi o transakcijama koje se tiču kupoprodaje više apartmana u letovalištu ’Sveti Nikola’ u Bugarskoj, postoji sumnja da su iste i vršene preko ofšor kompanija upravo u cilju prikrivanja ovih poslovnih aktivnosti i izbegavanja prijavljivanja imovine i prihoda“, piše u izveštaju.

Agencija je opisala i novčane transakcije Malog za koje se sumnja da su pranje novca – KRIK je otkrio da je Siniši Malom otac poklonio firmu koju je on deset dana kasnije prodao svojoj ofšor firmi za nešto više od pola miliona evra. Da je reč o mogućem pranju novca, Agenciju je obavestila banka u kojoj je Mali imao račun.

O prikrivanju imovine i spornim poslovima gradonačelnika za KRIK je govorila i njegova bivša supruga Marija Mali. Ona je, između ostalog, ispričala da ju je bivši suprug ucenio da potpiše lažnu izjavu i kao svoje nasledstvo pred Agencijom predstavi 95.000 evra koje je gradonačelnik želeo da sakrije. Navela je i da Siniša Mali poseduje stanove u Beogradu i na Kopaoniku koje nikada nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Mariju Mali je tužilaštvo saslušalo u aprilu.

Više o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije pročitajte ovde.

O svim sumnjivim poslovima Siniše Malog, pročitajte u posebnom tekstu.

Comments are closed.