Tužilaštvo čeka dokaze iz Grčke za vođu škaljarskog klana

Tužilaštvo čeka dokaze iz Grčke za vođu škaljarskog klana

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Tužilaštvo za organizovani kriminal još nije donelo konačnu odluku o tome da li će od grčkih kolega preuzeti postupak protiv Jovana Vukotića zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina, rečeno je novinarima KRIK-a u tužilaštvu. O ovome će odlučiti pošto grčki organi dostave dokaze na osnovu kojih je Vukotić, vođa škaljarskog klana, osumnjičen da je učestvovao u švercu droge. 

Piše: Bojana Jovanović

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) odbilo je u decembru prošle godine da po zamolnici grčkih organa otvori istragu protiv Vukotića jer uz zamolnicu nisu dostavljeni dokazi, rečeno je novinarima KRIK-a iz tužilaštva. 

Jovan Vukotić (foto: prinskrin)

Ovo, međutim, nije konačna odluka i postoji mogućnost da tužilaštvo ipak preuzme slučaj – ukoliko grčke kolege dostave dokaze i TOK proceni da ima osnova za vođenje postupka. 

„U dopisu koji je poslat grčkim pravosudnim organima navedeni su dokazi koji nedostaju kako bi Tužilaštvo za organizovani kriminal ocenilo postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično delo i nakon toga donelo odluku o preuzimanju krivičnog gonjenja“, piše u odgovoru koji je tužilaštvo dostavilo novinarima KRIK-a rekavši da im iz Grčke još nije stigao dopis sa dokazima.

Grčki organi su ranije za Vukotićem raspisali Interpolovu poternicu zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. On je po toj poternici uhapšen u Turskoj u septembru prošle godine i proteran je u Srbiju, čiji je državljanin.

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Vukotić je potom u Srbiji optužen zbog falsifikovanja dokumenata jer je prilikom hapšenja u Turskoj kod njega pronađen falsifikovani makedonski pasoš na ime Georgije Andonov. Osuđen je na 15 meseci zatvora, ali ova presuda još nije konačna i o njoj odlučuje Viši sud u Beogradu.

Protiv njega se u Crnoj Gori vodi istraga zbog utaje poreza, a ranije je osuđivan zbog pomaganja pri pokušaju ubistva 2002. godine. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ u Tivtu, a u tom slučaju oslobođen je optužbi.

Rat klanova

Vukotića bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog klana koji se bavi međunarodnim švercom kokaina, a poznat je i po kriminalnim obračunima. Grupa na čijem je čelu u sukobu je sa kavačkim klanom od 2014. godine, kada je u Španiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

Sukob škaljarskog i kavačkog klana koji su trenutno najjače kriminalne organizacije na ovim prostorima doveo je do toga da su se sve druge kriminalne grupe priklonile jednoj od zaraćenih strana. U međusobnim obračunima ubijeno je desetine osoba na obe strane. Detaljnije o tome pročitajte u bazi mafijaških obračuna – „Crnoj knjizi“.

Kavački klan i njemu pridružene grupe, kako su novinari KRIK-a u više navrata otkrili, ima kontakte sa uticajnim ljudima u srpskoj policiji.

Comments are closed.