Tužilaštvo bez odgovora o istrazi o Malom

Tužilaštvo bez odgovora o istrazi o Malom

Više javno tužilaštvo

Sedam meseci pošto je primilo izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije o mogućim nezakonitim poslovima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Više javno tužilaštvo navodi da je izveštaj „na proverama“.  

Piše: Bojana Pavlović

KRIK je ostao bez odgovora na konkretno pitanje – da li je pokrenut krivični postupak i u kojoj je fazi. Umesto toga, iz tužilaštva navode da su primili izveštaj i da je „na proverama“, bez obrazloženja šta to konkretno znači.

Ovaj slučaj poveren je tužiteljki Tanji Vukićević.

Izveštaj u kom se izražava sumnja da je Mali učestvovao u pranju novca, prikrivanju imovine, ali i u drugim krivičnim delima, Agencija za borbu protiv korupcije poslala je tužilaštvu u avgustu prošle godine, a dokumenta je juče objavila na svom sajtu.

Na objavljivanje podataka reagovala je danas organizacija „Transparentnost Srbija“ navodeći da su u izveštaju iznete ozbiljne sumnje da je gradonačelnik učestvovao u nizu krivičnih dela, a da se o postupanju tužioca i dalje ništa ne zna.

„Bilo je i razloga i povoda da tužilaštvo izađe u javnost sa podacima koji bi građane uverili da se podaci zaista proveravaju, da njihov rad ne ometa okolnost da je u pitanju političar na uticajnom položaju i da niko neće biti zaštićen, ali su takve reakcije izostale“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Ono što dodatno pobuđuje sumnju da tužilaštvo pruža svoj maksimum jeste činjenica da nije otkrilo ni počinioce bespravnog rušenja objekata u Savamali, maltretiranja građana i odbijanja policije da izvrši svoju dužnost, piše „Transparentnost“.

Agencija za borbu protiv korupcije počela je postupak kontrole izveštaja koji je podneo Siniša Mali u oktobru 2015. nakon što je KRIK otkrio njegove ofšor poslove i finansijske malverzacije.

U izveštaju se navodi da je Mali, dok je bio gradonačelnik, bio i zastupnik u dvema ofšor firmama preko kojih je trgovao nekretninama na bugarskom primorju vrednim pet miliona evra.

Na osnovu poslovnih transakcija i neuobičajenih novčanih priliva na račun gradonačelnikov sa sumnjivih ofšor lokacija, banka je posumnjala da je reč o pranju novca. Gradonačelnikov otac poklonio mu je firmu koju je Mali deset dana kasnije prodao drugoj firmi u svom vlasništvu za više od pola miliona evra.

Deo izveštaja posvećen je i slučaju prikrivanja porekla 95 hiljada evra, koji je javnosti otkrila Marija Mali u intervjuu za KRIK.

Detalje iz izveštaja Agencije pročitajte ovde.

Comments are closed.