Tužilaštvo bez odgovora hoće li pozvati Malog zbog Savamale

Tužilaštvo bez odgovora hoće li pozvati Malog zbog Savamale

Više javno tužilaštvo u Beogradu koje vodi postupak o slučaju Savamala odbilo je da odgovori da li će ispitati gradonačelnika Beograda Sinišu Malog nakon što je njegova bivša supruga ispričala da joj se pohvalio da je organizovao rušenje.

Piše: Dragana Pećo

„Postupak je u fazi predistražnog postupka i to je za sada informacija koju Vam mogu dati“, kratko je na mejl odgovorila Tatjana Sekulić iz Višeg javnog tužilaštva.

Tužilaštvo, međutim, nije odgovorilo na pitanja KRIK-a ima li pomaka u postupku, da li je MUP odgovorio na sve njihove zahteve, niti da li će tužilaštvo ispitati Mariju Mali i premijera Aleksandra Vučića. Vučić je u više navrata javno govorio o saznanjima koja ima o ovom događaju, rekavši i da je za rušenje odgovoran vrh gradske vlasti u Beogradu.

Podsetimo, privatni objekti u Hercegovačkoj ulici srušeni su pre deset meseci – u izbornoj noći 24. aprila.

Policija je u noći rušenja odbila da izađe na teren, a Zaštitinik građana kontrolom je utvrdio da je takvo naređenje stiglo s vrha. Ombudsman je utvrdio i da je bilo propusta u radu gradskih službi nakon rušenja. Nije poznato da li su sprovedene istrage povodom odgovornosti za nepostupanje policije.

Pet meseci nakon rušenja Grad Beograd dozvolio je izgradnju parkinga „Beograda na vodi“ na mestu gde su porušeni objekti, pokazuju dokumenta do kojih je ranije došao KRIK.

Marija Mali je u intervjuu za KRIK prošle nedelje ispričala da joj je gradonačelnik, dan nakon rušenja u Savamali, objasnio da je to uradio kako bi otklonio smetnje izgradnji projekta „Beograd na vodi“.

„’Organizovao sam akciju raščišćavanja. Došli su ljudi u sred noći, malo tamo nešto polupali. Ništa strašno nisam uradio, ali eto sve sam ja sâm organizovao, izveo sam akciju’. To su bile, po njegovim rečima, neke barakice tamo, kolibice. U tom trenutku to uopšte nije trebalo da bude nešto što će da odjekne kao bomba u medijima“, ispričala je Marija Mali za KRIK.

Nakon objavljivanja KRIK-ovog intervjua, Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizovala je još jedan protest tražeći ostavku gradonačelnika Beograda, a protest je završen šetnjom do Višeg javnog tužilaštva koje ispituje slučaj.

Pred ovim tužilaštvom protekle pola godine traje postupak provere imovine Siniše Malog na osnovu izveštaja koji im je na nadležnost prosledila Agencija za borbu protiv korupcije. Agencija je kontrolu imovine i prihoda Malog pokrenula nakon pisanja KRIK-a o 24 stana u Bugarskoj, ali ni Agencija ni tužilaštvo ne daju više detalja o ovom postupku.

Sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali pogledajte ovde 

Istraživanja KRIK-a o poslovima gradonačelnika Beograda pogledajte na ovom linku

Pročitajte intervju Marije Mali za KRIK

Comments are closed.