Tužilac u slučaju ubistva Bojovića: Vojnović nije menjao iskaz uprkos pritiscima

Ubijeni Nikola Bojović (foto: MUP)

Iznošenjem završnih reči juče je završeno ponovljeno suđenje za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića. Tužilac je zatražio maksimalnu kaznu za organizatora grupe Miloša Delibašića, dok je odbrana stava da dokaza protiv optuženih nema te da bi ih trebalo osloboditi.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Milenko Mandić juče je gotovo dva sata iznosio završne reči, detaljno obrazlažući dokaze koji su predstavljeni na suđenju, najviše se oslanjajući na iskaz okrivljenog svedoka Miloša Vojnovića. Vojnović je postao svedok tužilaštva i detaljno ispričao kako je funkcionisala ova grupa.

Tužilac je objasnio da je iz svega što je Vojnović ispričao jasno da su se optuženi udružili kako bi delovali kao organizovana kriminalna grupa, da su pravili zajedničke planove i da su uloge bile podeljene.

Podsetio je i na to da je svedok Vojnović ispričao da su čak i dok su bili u pritvoru uspevali da se organizuju i dogovaraju i to tako što su slali poruke preko svojih advokata ili porodice.

„To da organizovana kriminalna grupa može da se vodi i iz zatvora je jedna životna i logična činjenica koja nije sporna“, rekao je Mandić.

Kao motiv ubistva Nikole Bojovića, tužilac je naveo želju za bezobzirnom osvetom sada pokojnog crnogorskog kriminalca Slobodana Šaranovića, kao i koristoljublje optuženih Ratka Koljenšića i Saše Cvetanovića. Naime, Šaranović je smatrao da je za ubistvo njegovog brata Branislava odgovoran kriminalac Luka Bojović, pa je rešio da se osveti ubistvom Lukinog brata Nikole.

Za ubistvo su bili angažovani Koljenšić i Cvetanović – Koljenšić je ilegalno iz Crne Gore u Srbiju uveo Cvetanovića, iznajmio stan u kom su bili pre i posle ubistva i pratio kretanje Nikole Bojovića. Koljenšić je Cvetanoviću pokazao gde da sačeka Nikolu, odakle je kasnije i pucao na njega, ispričao je tužilac.

Mandić tvrdi da su Koljenšić i Cvetanović dobili po 30 hiljada evra za ovo ubistvo, te da je to bio njihov motiv.

Tužilac je danas ponovio Vojnovićevo svedočenje da su u Crnu Goru otišli da bi ubili Luku Đurovića koji je bio kum Luke Bojovića i to kako bi se podigli na kriminalnoj lestvici i preuzeli crnogorsko podzemlje – prema planu Slobodana Šaranovića. Takođe, grupa je pripremala i ubistvo pet članova Đurovićevog obezbeđenja, kao i ubistvo Filipa Koraća, najbližeg Bojovićevog saradnika.

Vojnović je ispričao da mu je optuženi Miloš Delibašić rekao da se od tih planova odustaje i da treba da se ubije Miloš Vidaković.

Motiv ubistva Vidakovića, rekao je tužilac, može da bude sukob koji je imao sa Strahinjom Stojanovićem, čovekom koji je malo pre ubistva u zatvoru upoznao Delibašića. Navodno su Stojanović i Vidaković bili u svađi zbog Vidakovićeve supruge.

Tužilac je podsetio da je Vidakovićeva supruga ranije svedočila o tome da je mužu obezbedila kartu do Crne Gore, te da je to možda način kako je kriminalna grupa dobijala informacije o njegovom kretanju.

Mandić je rekao da je Vojnović priznao Vidakovićevo ubistvo, da se njegov iskaz nije menjao i da čak nije reagovao ni na uvrede i sramno ponašanje Delibašića i drugih optuženih. Takođe, psihološkim veštačenjem je utvrđeno da kod Vojnovića nije preovladavala ljutnja ili razdražljivost, tako da ne postoji sumnja da je lažno svedočio.

„Sam Vojnović je dosledno i ubedljivo iznosio detalje organizovanja kriminalne grupe, a optuženi su pokušavali da ga diskredituju, vređali su ga, zastrašivali, ali i pored svega toga, čak i brutalne pretnje silovanjem dvogodišnjoj ćerki, on nije promenio iskaz“, rekao je Mandić.

Zbog kriminalnog udruživanja i teškog ubistva tužilac je zatražio da sud osudi Delibašića na ukupno 42 godine zatvora. Za Slavišu Novakovića, koji je bio saučesnik u ubistvu Vidakovića, i Ratka Koljenšića koji su optuženi za kriminalno udruživanje i ubistvo predložio je najmanje po 34 godine zatvora.

Tužilac je tražio da se Cvetanović, koji se tereti za ubistvo Bojovića, osudi na 30 godina zatvora, a Goran Maletić (nekada Bojanić, promenio prezime tokom postupka) zbog kriminalnog udruživanja na četiri godine zatvora.

Za Miloša Vojnovića, koji je priznao da je ubio Vidakovića i na osnovu čijeg svedočenja je podignuta optužnica, tužilac je predložio kaznu od 10 godina i šest meseci zatvora, koliko je i predviđeno sporazumom.

Odbrana: Vojnović hoće da uništi Delibašića

Svi advokati osporavali su Vojnovićevo svedočenje i na tome su se uglavnom zasnivale njihove završne reči.

Delibašićev advokat Aleksandar Janić rekao je da očigledno on i tužilac nisu čitali isto psihološko veštačenje Vojnovića, jer on smatra da tamo jasno piše da je Vojnovićev cilj bio da uništi Delibašića i da je jasan animozitet koji oseća prema njemu.

„Čak su i veštaci uočili nameru da kazni Delibašića“, rekao je Janić.

On je rekao da je Vojnović verovatno bio pod uticajem droga jer je „bez pitanja ubio čoveka kog prvi put vidi pred sto ljudi i onda trčkarao okolo i otišao“.

On se nije saglasio sa tužiocem da je Vojnovićev iskaz dosledan tvrdeći da se menjao vremenom.

„Nikakvih dokaza protiv Delibašića nema osim iskaza Vojnovića kome niko ne veruje – ni tužilac, ni majka, pa što bismo mi“, završio je Janić.

Sava Malešević, Vojnovićev advokat, kratko je rekao da je saglasan sa tužiocem i zatražio da njegov branjenik bude poslat na izdržavanje kazne i pre pravosnažnosti presude.

Advokatica Mila Janković koja brani Sašu Cvetanovića rekla je „da je bilo logično da veće dozvoli novo veštačenje Vojnovića s obzirom na to da je i Apelacioni sud na to obratio pažnju“. Takođe je rekla da nema dokaza koji bi dokazali Cvetanovićevu krivicu i podsetila da se on ogradio od grupe, da je rekao da nije kriv i da Nikolu Bojovića, kog je navodno ubio, nije poznavao.

Presuda

Sudija je presudu najavio za drugi dan aprila.

Ovo će biti drugi put da se izriče presuda u ovom postupku – u aprilu prošle godine optužbi je oslobođen jedino Miloš Delibašić iako je Vojnović ispričao da je on naredio ubistvo Vidakovića. Kraj postupka nije dočekao Slobodan Šaranović, koji je bio optužen kao vođa grupe – ubijen je u martu 2017. godine ispred svoje kuće u Budvi.

Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno animoziteta prema Delibašiću, nije govorio istinu.

Tužilaštvo je u žalbi na presudu podsetilo da je sud po zakonu dužan da prihvati sporazum samo ukoliko okrivljeni saradnik – u ovom slučaju Vojnović, govori istinu. Pošto je sud utvrdio da njegovo svedočenje u jednom delu nije istinito, trebalo je da odbije sporazum.

Apelacioni sud je zbog ovoga ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje.

Pročitajte detalje o tome kako je funkcionisala ova grupa

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.