Tužilac tražio 16 godina zatvora za napad na Peconija

Tužilac tražio 16 godina zatvora za napad na Peconija

Printskrin snimka napada na Rankovića

Tužilac Aleksandar Isailović i advokati optuženih Željka Rutovića i Neđeljka Mumina iznosili su danas završne reči na suđenju za prebijanje i ranjavanje Predraga Rankovića Peconija u hotelu „Prag“. Isailović je od suda tražio da Rutovića osudi na devet i po, a Mumina na šest i po godina zatvora, dok su advokati tražili da Rutović bude oslobođen svih optužbi, a da se pri odlučivanju o Muminovoj krivici u obzir uzmu sve olakšavajuće okolnosti.

Piše: Milica Vojinović

Napad Rutovića na Rankovića tužilac je okarakterisao kao „zverski“ pozivajući se na snimak sigurnosne kamere koja je zabeležila ovaj događaj.

Kako je naveo, nesumnjivo se na snimku vidi da Rutović drži pištolj srebrno sive boje, kao i da se mogu uočiti trzaji kada puca na Rankovića.

Na mestu događaja pronađeno je pet čaura, što znači da je Rutović u Rankovića pucao pet puta, o čemu svedoči i pet povreda na Rankovićevim nogama, zaključio je tužilac.

Kako je naveo, ovaj slučaj potvrđuje staro pravilo da su najmanje predvidljivi dokaz svedoci koji su isti događaj zabeležen na snimku različito opisivali.

Razlog za ovo, ocenio je Isailović, treba tražiti u strahu, ali i u prijateljskim vezama sa Rutovićem ili Rankovićem.

Novinari KRIK-a, podsetimo, analizirali su snimak kada je objavljen na internetu i zaključili da dovodi u pitanje iskaz svedoka, koji su rekli da je u Rankovića pucao Mumin ili da nisu videli ko je pucao. Na snimku se vidi Rutović kako seda u začelje stola u restoranu hotela „Prag“ za kojim već sedi pet osoba. Ubrzo dolazi i Ranković koji zauzima mesto u čelu stola, a petnaestak minuta kasnije na snimku se pojavljuje Mumin. Ranković potom ustaje, a Mumin mu prilazi i udara ga. Istovremeno, ustaje i Rutović i sa pištoljem u ruci dolazi do njih i nekoliko puta puca u Rankovića koji pada na zemlju. Rutović zatim sa stola besno podiže čaše, flaše i druge predmete i gađa Rankovića, vidi se na snimku.

Advokati: Snimak nezakonit

Advokati su, kao i na prethodnim ročištima, osporavali snimak kao dokaz rekavši da im je dostavljen kada je suđenje već bilo u toku i nakon što je objavljen na društvenim mrežama.

Ponovo su govorili i o tome da je snimak kompromitovan i da prekida na određenim mestima, što, prema njihovom mišljenju, može da znači da je neko sekao delove snimka.

Rutovićev advokat Goran Petronijević kazao je da tužilaštvo nije dokazalo krivicu njegovog branjenika. Negirao je tvrdnje tužioca da se na snimku vidi kako Rutović puca u Rankovića rekavši da je to mogao da zaključi samo laički na osnovu pokreta koji se vide na snimku.

Advokat se pozvao na odbranu Mumina koji je još na početku suđenja, u avgustu prošle godine, rekao da je on pucao na Rankovića.

Muminov advokat Slavko Petrić tražio je od suda da pri odlučivanju o krivici ima u vidu to što je Mumin neosuđivan, kao i da se pokajao zbog svega što se dogodilo.

Izricanje presude zakazano je za sledeću nedelju.

Napad na Rankovića, podsetimo, dogodio se krajem marta 2017. godine. Rutoviću i Muminu na teret se stavlja nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja.

Okršaj aktera iz devedesetih

Ranković i Rutović danas se bave ugostiteljskim biznisom, ali su poznati po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Prema navodima Bele knjige organizovanog kriminala MUP-a Ranković je bio deo surčinskog kriminalnog klana, dok je Rutović pripadao zvezdarskoj grupi koju je vodio Sredoje Šljukić Šljuka. Obe su se bavile švercom nafte i droge.

Ranković je bio hapšen u akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i tada je u pritvoru proveo tri meseca.

Bio je optužen zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate, ali je postupak nakon osam godina trajanja zastareo.

Obojica su, nezvanično, vlasnici nekoliko ugostiteljskih objekata u Beogradu, a Ranković je vlasnik televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe kao vlasnika.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem

Comments are closed.