Tužilac traži ukidanje presude za ubistvo Bojovića

Žalbe na presudu za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića danas su pred Apelacionim sudom izlagali tužilac i branioci osuđenih. Sud dokaze ne može da ocenjuje po opštem i ličnom utisku, već svoj stav mora zasnovati na objektivnim činjenicama, naveo je u žalbi tužilac Milenko Mandić i zatražio da se presuda ukine.

Piše: Bojana Pavlović

Tužilac Milenko Mandić naveo je kratko da ostaje pri onome što je napisao u žalbi i dostavio sudskom veću. On je zatražio da presuda bude ukinuta, kao i da u ponovljenom postupku optuženima sudi novo sudsko veće. Najveći deo žalbe odnosi se Miloša Delibašića koji je bio optužen kao jedan od vođa grupe, ali je oslobođen svih optužbi.

Podsetimo, za ubistvo Nikole Bojovića osuđeni su Saša Cvetanović i Ratko Koljenšić na 35, odnosno 30 godina zatvora.

Jedan od optuženih Miloš Vojnović priznao je da je ubio Miloša Vidakovića i ispričao tužilaštvu sve što zna o grupi. Na osnovu sporazuma osuđen je na deset i po godina, dok je Slaviša Novaković kao njegov saučesnik dobio 35 godina zatvora.

Miloš Delibašić oslobođen je svih optužbi iako je Vojnović ispričao da je on naredio ubistvo Vidakovića.

Sud je prihvatio Vojnovićevo svedočenje, ali odbacio deo koji se odnosi na Delibašića uz obrazloženje da iz subjektivnih razloga, odnosno animoziteta prema Delibašiću, nije govorio istinu.

Mandić podseća da je sud po zakonu dužan da prihvati sporazum samo ukoliko okrivljeni saradnik – u ovom slučaju Vojnović, govori istinu. Pošto je sud utvrdio da njegovo svedočenje u jednom delu nije istinito, trebalo je da sporazum odbije.

U svojoj žalbi tužilac Mandić ističe da sud dokaze ne može da ocenjuje po opštem i ličnom utisku, već svoj stav mora da zasnuje na objektivnim činjenicama. A Vojnovićev iskaz, tvrdi tužilac, potvrđuju i materijalni dokazi – oduzeti predmeti, DNK tragovi, snimci sigurnosnih kamera, barutne čestice, prepiska preko interneta, snimljeni razgovori

Sud nije uzeo u obzir ni da je Delibašić više puta tokom suđenja tražio od Vojnovića da povuče svoj iskaz i da će mu on oprostiti, navodi tužilac i podseća da je Delibašić sa sudske govornice vređao Vojnovića i pretio njemu i njegovoj porodici.

„Posebno je sud morao da ceni da okrivljeni Delibašić prilikom postavljanja pitanja svedoku okrivljenom Vojnoviću nije negirao odlučne činjenice koje je svedok iznosio i često se saglašavao, a po pravilu negirao nebitne okolnosti.“

Delibašić je tokom suđenja pokušavao da sruši kredibilitet Vojnovića tvrdeći da je narkoman i da mu se ne može verovati. Tužilac, međutim, ističe da su lekari prilikom prijema u zatvor pregledali Vojnovića i da nikada nije imao krizu zavisnosti.

Osim tužioca veću Apelacionog suda danas su se kratko obratili i advokati osuđenih.

Vojnovićev advokat Sava Malešević tražio je da njegovom branjeniku bude smanjena kazna – Vojnović je zbog ubistva Vidakovića dobio deset i po godina zatvora, međutim, tome je dodata i ranija kazna pa je osuđen na ukupno 14 godina zatvora. Njegov branilac tražio je da kazna bude smanjena na 12 godina.

Ostali advokati tražili su da njihovi branjenici budu oslobođeni ili da presuda bude ukinuta navodeći da sud nije tačno utvrdio šta se dogodilo. U svojim izlaganjima, branioci su pobijali Vojnović iskaz tvrdeći da je u njemu bilo brojnih nepodudarnosti.

Optužnica

U julu 2016. podignuta je optužnica protiv grupe koja je označena odgovornom za ubistva Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića, kao i za pripremu još četiri likvidacije. Kao vođe grupe označeni su Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić.

U optužnici se navodi da je ubistvo Nikole Bojovića u Beogradu 2013. godine naručio Šaranović „iz koristoljublja i bezobzirne osvete“, želeći da se osveti za ubistvo brata Branislava ubijenog u oktobru 2009. Direktni izvršilac je, prema optužnici, Saša Cvetanović zvani Pitbul.

Vojnović je ranije ispričao da je posle ubistva Bojovića nastao haos jer je Šaranović ovo ubistvo izveo bez znanja Delibašića.

Po njegovim rečima, strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića zbog čega su otišli u Budvu. Tokom pripreme ovih likvidacija, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da se ubije Vidaković.

Vojnović je ubio Vidakovića u kafiću „Sejlor“ u Budvi početkom jula 2013. Uhapšen je desetak dana kasnije u Beogradu.

„Rekli su: ‘Ti si ubio Nikolu’. Prvo sam rekao da ne znam ništa, a posle sam odlučio da sve kažem. Bilo mi je dosta svega. Rekao sam: ‘Nisam ja, ali znam ko je’“, objasnio je Vojnović zbog čega je odlučio da tužilaštvu ispriča sve što zna.

Presuda je doneta u aprilu ove godine. Kraj postupka nije dočekao Slobodan Šaranović – ubijen je u martu 2017. ispred svoje kuće u Budvi.

Više o Šaranovićevom klanu pročitajte u posebnoj priči

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Comments are closed.