Tužilac traži najmanje tri i po godine zatvora za suprugu Šarićevog saradnika

Tužilac traži najmanje tri i po godine zatvora za suprugu Šarićevog saradnika

Tužilac Saša Ivanić danas je u završnim rečima na suđenju Draginji Bajić tražio da ona bude osuđena na najmanje tri i po godine zatvora za pranje para svog supruga Vitomira Bajića, nekadašnjeg saradnika narko-bosa Darka Šarića. Osim Bajić, u ovom postupku sudi se i četvorici njenih navodnih saradnika.

Piše: Milica Vojinović

Tužilac Ivanić sumirao je danas sve što je tužilaštvo do sada utvrdilo u ovom slučaju i oko dva sata opisivao šta je ko od optuženih uradio i na koji način je učestvovao u pranju novca pokojnog Vitomira Bajića.

On je ponovio da je Draginja Bajić prebacivala imovinu svog supruga na druge optužene dok je on bio u bekstvu, pošto je bio osumnjičen za učešće u međunarodnom švercu kokaina. Na taj način optuženi su pokušali da sakriju pravog vlasnika nekretnina, jer se Bajić bojao da bi mu ona mogla biti oduzeta s obzirom na to da je za njim bila raspisana poternica zbog istrage u Italiji.

Tako je Draginja Bajić optuženom Nemanji Obradoviću fiktivno prodala Bajićeve lokale na Zlatiboru, na osnovu punomoćja koje je joj je suprug dao dok se krio u Crnoj Gori, tvrdi tužilac.

On je dodao i da dokazi pokazuju da Obradović nikada nije isplatio cenu od 250.000 evra koja je stajala u ugovoru o prodaji lokala, kao i da je nakon Bajićeve smrti Draginja lokale povratila tako što su ugovor jednostavno raskinuli.

Slično je uradila i sa optuženim Željkom Papićem, navodi Ivanić. Iako mu je prodala stan na Novom Beogradu 2010. godine za 243.000 evra, Bajić je sa svojim ćerkama nastavila da živi u njemu na osnovu fiktivnog ugovora o zakupu, tvrdi tužilac. Kako se navodi u optužnici, Bajić je ovaj stan prethodno kupila kokainskim novcem svog supruga.

Govoreći o ulozi ostale dvojice optuženih – Nebojše Đokića i fudbalskog menadžera Zorana Njeguša – Ivanić je podsetio da je Đokić pomogao Bajiću da sakrije vlasništvo nad firmom „Parket planet“ tako što ju je prebacio na svoje ime, ali je Bajić ostao stvarni vlasnik. Njeguš je u pranju novca učestvovao tako što je Bajiću prodao tri lokala na Zlatiboru i prihvatio prljavi novac i to u gotovini, tvrdi tužilac.

Ivanić je naveo da su svi optuženi bili svesni da su nekretnine stečene novcem koji potiče od kriminalna s obzirom na to da su i sami kazali da su znali da se Bajić krije i da je u bekstvu.

Kako bi dokazao da je Bajić ove nekretnine kupio prljavim novcem, tužilac je, između ostalog, prikupio i podatke o njegovoj i Draginjinoj prijavljenoj zaradi.

„Oni nisu imali novca iz zakonitih prihoda za kupovinu stana i garaže, a kamoli svih ostalih nekretnina koje su kupovali“, istakao je Ivanić.

On je podsetio da zakon ne zahteva da se dokaže iz kog krivičnog dela je potekao novac kako bi neko bio osuđen za pranje para, ali je kao dokaz ipak predložio i presudu suda u Italiji. Bajić nije osuđen ovom presudom jer je preminuo pre njenog donošenja, ali je u njoj, kako navodi Ivanić, detaljno opisana njegova uloga u švercu kokaina.

Na kraju izlaganja, tužilac je zatražio od suda da Draginju Bajić osudi na najmanje tri i po godine zatvora, Obradovića i Papića na najmanje dve godine, dok je za optužene Nebojšu Đokića i Zorana Njeguša tražio zatvorske kazne od najmanje tri i po, odnosno dve godine.

Takođe, Ivanić je od sudskog veća na čijem je čelu sudija Vera Vukotić tražio i da sve optužene kazni i maksimalnom novčanom kaznom, kao i da oduzme svu imovinu preko koje je novac opran ili u koju je uložen.

Podsetimo, Vitomir Bajić bio je saradnik Darka Šarića u međunarodnom švercu kokaina. On je bio deo Šarićeve grupe koja je u Italiji trgovala stotinama kilograma kokaina. 

Uhapšen je 2010. godine u Crnoj Gori i izručen Italiji, gde se protiv njega vodio postupak za šverc droge. Nije, međutim, dočekao suđenje – pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji, a istraga je utvrdila da je reč o samoubistvu. Bajić je, inače, bio i pripadnik „crvenih beretki“ – specijalnih jedinica koje su učestvovale u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.