Tužilac traži maksimalnu kaznu zatvora za Šarića

Tužilac traži maksimalnu kaznu zatvora za Šarića

Darko Šarić u sudnici (foto: printskrin)

Tužilac Saša Ivanić tražio je na današnjem suđenju da se Darko Šarić i članovi njegove grupe osude na maksimalne kazne zatvora zbog međunarodnog šverca 5,7 tona kokaina. Jedan od razloga za ovakav zahtev je i to što je grupa, kako je naveo, nakon hapšenja i zaplena droge, nastavila da švercuje još veće količine kokaina.

Piše: Milica Vojinović

Olakšavajućih okolnosti nema, dok su otežavajuće brojne, istakao je tužilac Saša Ivanić obrazlažući razloge zbog kojih predlaže maksimalne kazne za optužene. Najveća zakonom propisana kazna za krivična dela za koja je Šarić optužen iznosi 40 godina zatvora.

On je naveo da su optuženi duži vremenski period vršili veliki broj krivičnih dela i da su znali šta rade, kao i da je šverc kokaina bio međunarodnih razmera.

„Ova organizovana kriminalna grupa je u promet neovlašćeno stavila velike količine kokaina, do sada nezabeležene u našoj sudskoj praksi, a i u sudskoj praksi većine evropskih zemalja“, kazao je Ivanić i dodao da se to mora uzeti kao otežavajuća okolnost.

Ovako su, dalje je naveo, zaradili velike količine novca, što im je i bio cilj.

„Pritom su svi organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe svesni da se prodajom ovolikih količina opojne droge stiče enormna finansijska dobit tako što se ugrožava zdravlje, možemo slobodno reći, miliona drugih ljudi“, kazao je tužilac.

Za svedoke saradnike tužilac je zatražio manje kazne: za Nebojšu Joksovića najviše pet meseci, za Draška Vukovića najviše osam, a za Radana Adamovića najviše 10 meseci zatvora.

Oni su, kako je rekao tužilac, doprineli da se dokažu, ali i da se otkriju nova krivična dela koja je počinila organizovana kriminalna grupa.

Današnje izlaganje tužioca bilo je nastavak iznošenja završnih reči koje je započeo juče. On je i danas govorio detaljno o ulogama koje su članovi imali u grupi, kao i o konkretnim događajima u kojima su učestvovali.

Na narednom suđenju koje bi trebalo da se održi sredinom sledećeg meseca, završne reči će početi da iznose advokati, a zatim će priliku za to imati i optuženi. Nakon čega se očekuje presuda.

Ovo će biti druga presuda u slučaju protiv Šarića i njegove grupe za međunarodni šverc kokaina. Pre nešto više od tri godine Šarić je osuđen na 20 godina zatvora, ali je ova presuda oborena odlukom Apelacionog suda, a suđenje je počelo ispočetka.

Postupak je kretao ispočetka i nekoliko puta kada su se menjali članovi sudskog veća, a optuženima se sudi već osam godina.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Šariću za šverc kokaina

1 Comment

  1. Sumadinac kaže:

    Zasto nije navedeno koliko je trazio tužilac za svakog pripadnika grupe ponaosob? Ima ih vise od 20 i nije moguće da je za svakoga trazio po 40god…