Tužilac traži maksimalne kazne za osuđene zbog ubistva Bojovića i Vidakovića

Tužilac traži maksimalne kazne za osuđene zbog ubistva Bojovića i Vidakovića

Tužilac Milenko Mandić zatražio je od Apelacionog suda da promeni prvostepenu presudu i osuđene za ubistvo Nikole Bojovića, Miloša Vidakovića i pripremu još četiri likvidacije osudi na maksimalne zatvorske kazne. Mandić je istakao da izrečene kazne ne utiču na sprečavanje i smanjenje kriminala imajući u vidu da je rat suprotstavljenih klanova ostavio za sobom veliki broj žrtava i da nastavlja da seje strah.

Piše: Bojana Pavlović

Žalbe na presudu osuđenim članovima grupe danas su na sednici veća Apelacionog suda iznosili tužilac i odbrana. Tužilac je tražio da svi budu osuđeni na strože, maksimalne kazne.

Mandić je istakao da sud u odnosu na Miloša Delibašića koji je osuđen kao vođa grupe nije našao olakšavajuće okolnosti.

„Stoga, kazna ispod zakonskog minimuma izrečena Delibašiću kao organizatoru kriminalne grupe koji je planirao i organizovao više ubistava, pa čak i odmazdu prema pripadnicima policije koji su radili na otkrivanju tih krivičnih dela ne može ostvariti svoju svrhu“, naveo je Mandić u žalbi.

Da bi uspostavila svoju prevlast u podzemlju, što je sud utvrdio u presudi, ova grupa je izvršila i planirala ubistva članova suparničkog klana.

„Ne može se zanemariti činjenica da rat klanova traje duži niz godina i da je za sobom ostavio veliki broj leševa, upropastio porodice ubijenih, ali i danas predstavlja generator budućih ubistava i da seje strah kod svakog od nas“, rekao je Mandić.

„Postoji sumnja da je veliki broj likvidacija koje su proistekle kao rezultat sukoba suprotstavljenih klanova Šaranović-Bojović, odnosno da su ubistva Nikole Bojovića, advokata Dragoslava Ognjanovića, Dragoslava Miloradovića, Siniše Milića, Branislava Šaranovića, Slobodana Šaranovića, Jugoslava Cvetanovića, Vladimira Zreleca i Dalibora Despotovića zapravo posledica ovog sukoba“, istakao je tužilac. 

Mandić je istakao da vreme koje su osuđeni proveli iza rešetaka nije uticalo da prestanu da vrše krivična dela.

Tužilac je u žalbi naveo i da je Delibašić tokom suđenja okrivljenom saradniku Milošu Vojnoviću upućivao brutalne i vulgarne pretnje u pokušaju da ga zastraši, kao i da je poslao desetine uvredljivih i pretećih pisama tužilaštvu i njemu lično.  

Zatražio je da sud smanji kaznu Vojnoviću koji je posle hapšenja ispričao tužilaštvu sve što zna i pomogao da se pokrene postupak protiv grupe.

„Vojnović je do detalja objasnio svoje učešće, ali i učešće drugih u izvršenju krivičnih dela, pritom nije pokušavao da izbegne ili umanji svoju krivicu. Njegove navode potvrđuju i brojni materijalni dokazi, oduzeti predmeti, DNK tragovi, snimci sigurnosnih kamera, barutne čestice…“

Osim toga, naveo je tužilac, Vojnović je pokazao hrabrost i doslednost tokom svedočenja i time doveo u opasnost sebe i svoju porodicu, zbog čega je tražio da mu kazna bude smanjena sa 17 na 15 i po godina zatvora.

Osim Mandića, žalbe su izneli i branioci okrivljenih, ali i Miloš Delibašić koji je kao vođa grupe osuđen na 30 godina zatvora.

Delibašić je ponovo, kao i mnogo puta tokom postupka, istakao da su Vojnovićeve tvrdnje netačne i nedosledne.

„Mogao bih još pet dana da pričam o kontradiktornostima. Meni je to vređanje inteligencije. Prema meni se ovde toliko nepravde dogodilo… Bog ne dozvoljava nepravdu. Voleo bih da sada namerno priznam pa da vidim kako ćete da me osudite, ali ne mogu zbog drugih ljudi jer bih njih ukopao“, istakao je, između ostalog, Delibašić.

Krvna osveta

Za ubistva Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine, kao i pripremu još četiri likvidacije, u junu 2016. optuženi su članovi grupe koju su predvodili Slobodan Šaranović i Miloš Delibašić. 

Šaranović, čuveni kriminalac starog kova, verovao je da je ubistvo njegovog brata Branislava naručio kriminalac Luka Bojović. Stoga je odlučio da se osveti i naredio je da se ubije Lukin brat Nikola, kako je utvrdio sud. Za to je angažovao Sašu Cvetanovića zvanog Pitbul kome je prilikom ubistva pomogao Ratko Koljenšić i obezbedio mu oružje i stan za skrivanje.

Za ubistvo Vidakovića u Budvi optužen je Miloš Vojnović, dok se Milošu Delibašiću na teret stavljalo da ga je na ovo ubistvo nagovorio. Kao saučesnik okrivljen je Slaviša Novaković, dok je Goran Miletić optužen samo da je bio član ove kriminalne grupe.

Nedugo posle ubistava uhapšen je Vojnović koji je odlučio da sve što zna ispriča tužilaštvu.

On je rekao da je posle ubistva Bojovića nastao haos jer ga je Šaranović izveo bez znanja Delibašića.

Strahujući od odmazde, članovi grupe isplanirali su da ubiju nekoliko najbližih saradnika Luke Bojovića. Tokom priprema, ispričao je Vojnović, Delibašić mu je rekao da je došlo do promene plana i da treba da ubije Miloša Vidakovića.

Suđenje

Suđenje je počelo u decembru 2016, a u martu naredne godine ubijen je Šaranović zbog čega je postupak protiv njega obustavljen. Policija još nije rasvetlila njegovo ubistvo.

Ostalim članovima grupe, međutim, suđenje je nastavljeno. Vojnović je svedočio više puta. Ispričao je da je ranije robijao zbog Delibašića koji je uvek uspevao da izbegne pravdu.

Delibašić ga je vređao, pretio mu i tražio da povuče iskaz uz obećanje da će mu sve oprostiti. Vojnović je, međutim, ostao pri onome što je rekao.

Prva presuda iz aprila 2018. opravdavala je ovakav Vojnovićev stav – svi su osuđeni sem Delibašića. Apelacioni sud poništio je ovu presudu i naložio ponovno suđenje.

Narednom presudom, članovima grupe izrečeno je više od 140 godina robije – Delibašiću i Koljenšiću po 30, a Cvetanoviću i Slaviši Novakoviću po 35 godina. Vojnović je na osnovu sporazuma o priznanju osuđen na 10 i po godina zatvora, ali su mu dodate kazne i po presudama za druga krivična dela pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od 17 godina.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića

Pročitajte kako je funkcionisao Šaranovićev klan

Comments are closed.