Tužilac Nenadić: Ne obaziremo se na pritiske

Tužilac Nenadić: Ne obaziremo se na pritiske

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić izjavio je juče da postupke pred Specijalnim sudom i optužnice koje podiže to tužilaštvo često prati veliki pritisak javnosti, ali da on ni kolege ne reaguju na to.

Izvor: RTS

U svom prvom pojavljivanju u medijima Nenadić je za Radio-televiziju Srbije rekao da su građani nekada razočarani ishodom predmeta, jer zaključuju na osnovu netačnih informacija koje se iznose u javnosti.

„Kolege zamenici koji rade u Tužilaštvu za organizovani kriminal su profesionalci… Da se plaše ili da su podložni pritiscima, sigurno ne bi radili taj posao koji sada rade“, rekao je Nenadić.

On je naveo da pritisci preko medija i pritisci javnosti imaju odjeka u tužilaštvu, „ali da se zaposleni na njih ne osvrću, nego rade svoj posao i predmete vode do kraja“.

Nenadić je rekao da javno mnjenje ima neku predstavu o krivičnom delu koje je izvršeno, i to iz medija i iz neformalnih razgovora, ali „nisu tačne mnoge od tih stvari koje se neformalno prenose ili čak iznose i u medijima“.

Ocenio je i da takvo iznošenje podataka o krivičnim postupcima stvara pogrešan utisak ljudi koji „mogu da budu razočarani ako ne dođe do onog ishoda koji očekuju“.

„Za tužioca i za sud je neophodno da u svakom pojedinačnom predmetu postoje dokazi da je neko lice – okrivljeni, izvršilo neko krivično delo. Ako tih dokaza nema, onda niko ne može da bude optužen, niti osuđen“, rekao je on.

Dodao je da shvata interesovanje javnost i posao medija koji žele da dođu do informacija.

„Molim medije da budu veoma oprezni prilikom izveštavanja, jer čitajući novine po službenoj dužnosti svakog dana, nažalost, ja vrlo često vidim neke stvari gde se pominje i Tužilaštvo za organizovani kriminal, pa se čak i pozivaju novinari na izvore iz Tužilaštva, a recimo mi te predmete uopšte ne radimo“.

Na pitanje novinarke „ima li kraja organizovanom kriminalu u Srbiji“, Nenadić je odgovorio da ne treba prestati s borbom, ali da on ipak „nije prorok“.

„Nisam prorok i ne mogu da vidim da li postoji kraj mafije, međutim, smatram da organizovani kriminal više ne može da se posmatra samo sa aspekta više lica koja se udružuju za izvršenje krivičnih dela u smislu zakona. Nažalost, organizovani kriminal je pojava, to je bavljenje kriminalom, a samo se izvršioci menjaju. Naravno da kraja organizovanom kriminalu nema, ali nikada ne treba da bude kraja ni našoj borbi protiv organizovanog kriminala“, rekao je Nenadić.

Comments are closed.